Vad passar bättre att äta till Halloween än en mustig pumpasoppa med brun bunashimeji och krispig topping? Du får dessutom två vintips till soppan.
Perfekt till Halloween: Pumpasoppa med krispig topping
Mest läst i kategorin
Vi svenskar firar Halloween i allt större utsträckning och något som verkligen hör Halloween till är pumpor i olika former. Till den här soppan kan du använda vilken pumpa som helst. Du kanske får pumpakött över efter att du gjort årets halloweenpumpa?
Den krispiga toppingen med BUTTER Chipotle, het ingefära och brun bunashimeji, som är en asiatisk svamp, gör den här soppan till något alldeles extra.
Pumpasoppa med brun bunashimeji och krispig topping
Recept för 4 personer:
500 gram pumpa (vilken som helst, här användes turban pumpa)
2 msk oliv olja
Salt
Peppar
2 msk smör
1 st hackad silverlök
1 skivad vitlöksklyfta
1/2 hackad röd chili
100 gram hackad ingefära
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
1 pkt Brun bunashimeji
2 msk olivolja
salt
Topping
3 tjocka skivor BUTTER Chipotle
4 st skivor levain (ta bort kanterna och smula ner brödet)
4 msk solrosfrön
4 msk pumpakärnor
Gör så här:
Skiva pumpan i tärningar som du saltar och oljar, rosta sedan i ugn på 225 grader i 30 min.
Fräs löken, vitlöken, chili och ingefära på låg värme så att det inte tar färg. Häll sedan i en kastrull med buljongen.
När pumpan är rostad, lägg ner pumpan i kastrullen koka upp. Häll i grädden och låt soppan sjuda i 10 min.
Salta och peppra vid behov.
Mixa soppan med stavmixer innan servering.
Smält BUTTER i stekpanna och stek bröd och frön så att det blir krispigt.
Häll sedan upp på hushållspapper så att toppingen torkar.
Stek svampen snabbt (ca 7 min) och salta efter behov.
Servera sedan med svampen, toppingen och koriander.
Mums! Smaklig spis!
Vintips:
Petit Chablis Domaine Sainte Claire
J M Brocard, 2019, Nr 5588, 91:-
Sancerre
Domaine de la Villaudière, 2020, Nr 5338, 179:-
Läs även: Halstrad råbiff med black garlic smör