Snart är det dags för Halloween och numera firar vi ordentligt i Sverige. Men varför firar vi?

ANNONS

De senaste trettio åren har svenskar firat Halloween i allt större utsträckning. Halloween infaller alltid enligt traditionen den 31 oktober, men i Sverige håller vi inte riktigt lika hårt på datumet- främst då det är en fest mest uppskattad bland de små, och att en av huvud-attraktionerna är enorma mängder godis.

Kom till Sverige på 50-talet

Halloween kom till Sverige från USA på 50-talet då amerikanska gäststudenter arrangerade Halloween-fest. Men som allmänt spridd högtid syns den först under sent 1980-tal. Till USA kom Halloween med irländska invandrare på 1800-talet där den kallades All Hallow’s Eve (Alla helgons afton). Efterhand utvecklades den till en barnens högtid, där barn kunde skämta med vuxna.

Som många andra högtider handlar Halloween ytterst om livet och döden. Ursprungligen kommer högtiden från den keltiska helgen Samhain, då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Pumpor med ljus sattes ut för att mota bort ondskan.

Halloween
Halloween handlar om döden och de döda. Foto: Unsplash

Sammanfaller med Alla helgons dag

Halloween, eller den ursprungliga All Hallow’s Eve ska däremot inte förvecklas med den kristna högtiden Alla helgons dag.  I vårt land sammanfaller högtiden med Alla helgons dag, en dag då vi hedrar de döda. Men eftersom Alla helgons dag infaller första lördagen i november och Halloween den 31 oktober så krockar dagarna sällan.

Båda högtiderna har gemensamt att de handlar om döden och de döda. På så sätt har de många likheter med andra högtider som firas denna tid runt om i världen, då de markerar övergången från sommar- till vintertid. Pumpan var från början en rova, och genom den finns en koppling till skördetider och marknader som vi historiskt haft i Sverige.

En affärshögtid

Halloween är även en affärshögtid och en inkomstkälla för många affärskedjor. Omsättningen för den svenska försäljningen kopplad till högtiden uppgår till en miljard kronor skriver Expressen.

Halloween handlar mycket om att gestalta skräck och död. På så sätt gör vi döden närvarande i våra hem och i offentligheten, och oftast genom barnen.

ANNONS
ANNONS

Läs om vraket från 1500-talet [Dagens PS]