Den norska klassikern Fjord är en vanlig syn i skandinaviska vatten. Nu lanserar det anrika varumärket sitt nya flaggskepp Le Grande 53XL. 

ANNONS

Norska Fjord har funnits i mer än 50 år. Nu lanserar Fjord ett nytt flaggskepp, Le Grande 53XL, som kommer att göra sin världsdebut på Cannes Yachting Festival nästa månad skriver Robb Report.

Företaget grundades på 1950-talet av norrmannen Alf Richard Bjerke, som gjorde sig ett namn som tillverkare av snabba, lätta motorbåtar. I Sverige kanske mest känd för den ikoniska hardtopbåten Fjordling som Dagens PS skrivit om tidigare.

I modern tid är det den brittiske designern Patrick Banfield som ligger bakom design och konstruktion. Varumärket var bland de allra första att anamma en kilformad öppen design med vinklade linjer och vertikal båge.

Hanse Yacht förvärvade Fjord

Hanse Yachts förvärvade varumärket 2005, men Fjordens linjer, fyrkantiga akter och vertikala båge förblir den klassiska motoryachtens signatur.

Fjord
Fjords nya flaggskepp behåller den fyrkantiga aktern och den vertikala bågen som blivit varumärkets signatur (Foto: Hanse Yachts).
Fjord
Le Grande 53XL har ett T-tak som skydd för väder och vind men behåller sin öppna känsla (Foto: Hanse Yachts).

Flexibelt utförande

Le Grande 53XL kommer att konkurrera med modeller som Pardo 50, Solaris 48 Power, Wallytender 48 och Vanquish V52.

ANNONS
ANNONS

Men den nya fjorden har en sak som de andra inte har: en ägarhytt med öppen planlösning samt en dubbelhytt. Och sist men inte minst,  en besättningshytt som nås direkt från sittbrunnen.

Lyx och funktionalitet samexisterar och kompletterar varandra i en utsträckning som vi ännu sett i en motorbåt i den här klassen.

Med flexibla utrustningsalternativ  och smarta konfigurationer är varje Fjord Le Grande 53XL så individuell som en båtägare kan önska. Färger, layout och detaljer kan anpassas efter varje kunds önskemål.

Fjord
En köpare kan välja mellan olika alternativ för design, utrustning och konfiguration (Foto: Hanse Yachts).

Skydd i alla väder

Trots det T-formade taket som skydd är båten fortfarande tillräckligt öppen för väder och vind.

Taket sträcker sig över sittbrunnen och pentryt. Här kan nio gäster njuta av måltider utomhus vid det väl tilltagna matbordet. Köket är förresten utrustat med både grill, bar och kylskåp.

Hanse Yachts
9 personer kan njuta av en måltid under bar himmel i sittbrunnen (Foto: Hanse Yachts).
Hanse Yachst
Gott om plats för sol och bad, och inte minst plats för leksaker i tendergaraget. Givetvis går det att hydrauliskt sänka badplattformen (Foto: Hanse Yachts).

För de som vill ägna sig åt olika vattensporter ger en stor expansiv badplattform bekväm tillgång vattnet med sina integrerade trappsteg.

ANNONS
ANNONS

Här gömmer sig också ett tendergarage.

Läs mer om Le Grande här

Läs även: Tummen upp för hybriddriven lyx-snipa [Dagens PS]