Det råder en ny trend bland svenska techmiljardärer – köp av anrika lyxgårdar. Det verkar alltså inte vara toppmoderna lyor som lockar landets rikaste it-profiler mest, utan snarare gamla klassiska herrgårdar.

ANNONS

Jens von Bahr

Mångmiljardären Jens von Bahr, som grundade kursraketen Evolution gaming, har precis lagt händerna på romantiska Närlunda Säteri. Den gamla herrgården ligger i Gnesta i Sörmland och ägdes tidigare av före detta Boforsdirektören Anders G Carlberg. Von Bahr fick betala 129,3 miljoner kronor för fastigheten, enligt köpebrevet.

techmiljardärer hus
Närlunda säteri, 1997, som idag ägs av Jens von Bahr. (Foto: Jan Norrman, Wikimedia Commons)

Erik Stenberg

Även IT-miljardären Erik Stenberg har nyligen köpt sig ett stycke svensk kulturhistoria, Gimmersta säteri utanför Katrineholm. Stenberg är en av grundarna bakom det framgångsrika spelbolaget Embracer. Gården hade från början ett utropspris på 375 miljoner kronor, men enligt mäklaren Viktor Danielsson blev slutpriset en bra bit över det.

techmiljardärer hus
Gimmersta herrgård. (Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons)
herrgård
Gimmersta herrgård. (Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons)

Daniel Ek

Daniel Ek, techmiljardären bakom Spotify, kanske är Sveriges mest kända it-profil. Eks senaste fastighetsköp är villan på Gamla Djursholm, som kommer med sin egen halvö. Enligt Expressen betalade han runt en halv miljard för den unika fastigheten. Tegelvillan är ritad av arkitekten Carl Westman i medeltidsromantisk tegelarkitektur men har rivits ner efter att man hittade för många brister i strukturen.

techmiljardärer hus
Villan på Gamla Djursholm, ritat av arkitekten Carl Westman. (Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons)

Jacob Porsér

Jacob Porsér var med och skapade dataspelet Minecraft som tillsammans med Mojang AB såldes till Microsoft för flera miljarder kronor. 2016 köpte Porsér den här gamla Fornvillan i Danderyd, för en prislapp på 40 miljoner kronor. Villan är från 1895 och är i klassiskt fornnordisk stil.

hus
Fornvillan i Danderyd. (Foto: Holger Elgaard, Wikimedia Commons)

Lockar även unga svenskar

Trenden med gamla herrgårdar verkar inte bara locka svenska techmiljardärer. Att få bo i en herrgård på landsbygden i Sverige hamnar överst på listan när unga får berätta om sitt drömboende, enligt en ny Sifo-undersökning. Nästan var femte, 18 procent, svarade en herrgård på svenska landsbygden medan 12 procent svarade att en modern villa i någon eftertraktad svensk förort är det ultimata boendet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om techmiljardärernas herrgårdar på Expressen.

Läs mer: Sveriges 10 rikaste personer – Dagens PS