Dagens PS

Sveriges 10 rikaste personer

sveriges 10 rikaste personer
Miljardären Gustaf Douglas, tillsammans med Kung Carl Gustaf 2017. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 19 juli 2021Publicerad: 19 juli 2021

Med hjälp av amerikanska Forbes har vi listat Sveriges 10 rikaste personer. Vem som är Sveriges rikaste kanske inte är så vårt att gissa, men vilka är det som knappar in på H&M-miljardären och hur har de tagit sig dit? Det får du reda på här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Stefan Persson

Stefan Persson, son till Erling Persson som grundade H&M, är idag rikast i hela Sverige. Persson är värd 21,3 miljarder dollar vilket motsvarar över 185 miljarder kronor. Persson föddes 1947 i Stockholm och var verkställande direktör över företaget från 1982 till 1997.

sveriges rikaste personer

Stefan Persson på väg till Kronprinsessan Victorias bröllop 2010. (Foto: Wiki Commons)


2. Finn Rausing

Finn Rausing är en del av familjen som tjänat sin förmögenhet på Tetra Laval, där han arbetar tillsammans med sin bror och syster. Familjen Rausing är i dag värd 13,9 miljarder dollar vilket motsvarar 121 miljarder kronor. Tetra Laval grundades av deras farfar, Ruben Rausing. 

3. Jörn Rausing

Jörn Rausing är också en del av Tetra Pak-familjen och är delägare i Tetra Laval, som det i dag heter. De flesta i familjen Rausing finns med på listan med Sveriges rikaste.

4. Kirsten Rausing

ANNONS

Ännu en i familjen Rausing – Kirsten Rausing. Kirsten är alltså i dag Sveriges rikaste kvinna.

sveriges 10 rikaste personer

Gad Rausings hustru Bibs och dottern Kirsten Rausing, på Gads begravning 2000. (Foto: TT)


5. Melker Schörling

Melker Schörling har skapat sin egen förmögenhet på olika bolag och dess aktier. Schörling sitter med i styrelsen för larmföretaget Securitas, vilket är det som främst ligger bakom rikedomen på lite över 90 miljarder kronor.

6. Frederik Paulsen

Frederik Paulsen har blivit rik på att ha tagit över sin pappas läkemedelsföretag Ferring. Paulsen är också lite av en äventyrare, han har besökt alla av jordens åtta poler och deltagit i flera expeditioner. I dag är han värd cirka 67 miljarder kronor.  

7. Antonia Ax:son Johnson

Antonia Ax:son Johnson är i dag Sveriges näst rikaste kvinna. Hon kommer ursprungligen från USA och är i dag värd 64 miljarder kronor, från sin farfarsfars detaljhandel Axel Johanson. Företaget grundades redan 1873 och har gått så bra att hela Ax:son familjen har kunnat försörja sig på det, samtidigt som företaget vuxit.

ANNONS

Antonia ax:son Johnson i en intervju 2013. (Foto: Wiki Commons)


8. Carl Bennet

Industrimannen och friherren Carl Bennet är huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders. Det är dessa företag som Bennet tjänat sina pengar på, såväl som på andra investeringar. Att han i år är med på listan med Sveriges rikaste har med företaget Getinge att göra, som under pandemin har lyft i värde med 13 miljarder kronor. Getinge tillverkar nämligen respiratorer och hjärt- och lungmaskiner. I dag är Bennet värd drygt 62 miljarder kronor.

9. Gustaf Douglas

Gustaf Douglas är både svensk greve och finansman, som dessutom satt med i Moderaternas partistyrelse mellan 2002 och 2015. Douglas har studerat både vid Handelshögskolan i Stockholm och Harvard i USA. I dag har han en förmögenhet på 7 miljarder dollar, motsvarande lite över 60 miljarder svenska kronor.

10. Fredrik Lundberg

Finansmannen Fredrik Lundberg är vd över investmentföretaget LE Lundbergföretagen, som han tog över 1981. Lundberg är i dag värd 6,7 miljarder dollar, motsvarande cirka 58 miljarder kronor. Döttrarna Louise och Katerina sitter också med i styrelsen och är också miljardärer.

Läs om fler miljardärer på Forbes.

ANNONS

Läs mer: USA:s rikaste familjer  – Dagens PS

Läs mer: Så rika är de ultrarika tech-miljardärerna – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS