Hela techbranschen har skakats av nedskärningar det här året. Men för datakunnig personal är det inte så besvärligt att hitta nytt jobb, konstaterar Business Insider. Trots att det är färre som konkurrerar om de anställda kan de till och med få högre lön när de byter jobb.

ANNONS

Högre räntor, dyrare energi och en alltmer pessimistisk omvärld har fått lönsamheten att sjunka. Det har följts av en våg av uppsägningar. Netflix har sagt upp omkring 300 personer, Meta och Amazon gjorde sig nyligen av med ett stort antal medarbetare. På Twitter har halva personalstyrkan försvunnit.

Industrin i Silicon Valley är kort sagt inte vad den en gång har varit.

Sammantaget räknar man med att det kan röra sig om 140 000 personer som blir uppsagda från olika teknikbolag.

Techbranschens personal sugs upp lätt

Blir det tuffa tider för programmerare, hård- och mjukvarutekniker och annan datakunnig personal? Svaret är nej.

Många hittar snabbt ett nytt jobb, och en del pressar till och med fortfarande upp lönen. ”Mister du en står dig tusen åter” verkar vara ett gångbart ordspråk om arbetsgivare i techsektorn.

ANNONS
ANNONS

Revelio Labs analyserar arbetskraftsdata och har kommit fram till att 72 procent av alla anställda som tidigare sades upp i år hittade nytt jobb inom tre månader.

Arbetsmarknaden för den som sägs upp nu är ännu bättre – 75 procent kommer mycket snabbt att vara igång hos en ny arbetsgivare igen.

Slutsatsen drar man efter att ha analyserat data från sajterna Parachute och Layoffs.fyi.

Stark arbetsmarknad och uppdämt personalbehov

Arbetsmarknaden är fortfarande stark, och fler techanställda får nya jobb än som fick det när pandemin bröt ut 2020.

”Arbetsmarknaden är fortfarande het. Även om vissa delar av teknikbranschen har det kämpigt, anställer andra företag aktivt”, säger Reyhan Ayas, ekonom på Revelio Labs, till Business Insider.

Anledningen är dels att många företag utanför techbranschen fortfarande går bra, även om Silicon Valley har problem.

ANNONS
ANNONS

Dessa företag behöver också tekniskt specialiserad personal, och de har länge haft svårt att hitta den kompetens de behöver. För dem är det välkommet att mängder av anställda nu lösgör sig från de stora jättarna.

Därför är nu arbetslösheten hos den tekniskt kunniga personalen bara 3,7 procent i USA, den lägsta på 50 år. Även en del administrativ personal hittar snabbt nytt jobb.

De enda som kommer att få stora svårigheter att hitta nya arbetsplatser är möjligen de personalansvariga som sägs upp från techbolagen. Där är många rekryterare, en grupp som antagligen kommer att få det tuffare en tid framöver.

Läs också:

Raset: De blir techbolagens första offer [Dagens PS]