Den europeiska fotbollsindustrin straffades hårt av coronapandemin, där de totala intäkterna sjönk med 13 procent under den gångna säsongen. 

ANNONS

Coronapandemin har varit tuff mot Europas kanske mest älskade sport. De ligor som fortsatte efter det korta uppehållet i början på pandemin har klarat sig bäst, men i bland annat Nederländerna och Frankrike lider en del lag fortfarande av inställda matcher och turnéer. 

Förlust på 3,7 miljarder euro

På grund av pandemin minskade fotbollsindustrin i intäkter för första gången sedan finanskrisen 2008. Den totala förlusten ligger på 3,7 miljarder euro, vilket innebär en minskning på 13 procent. 

Intäkterna hos de fem största ligorna föll med 11 procent under den gångna europeiska fotbollssäsongen, som en konsekvens av uppskjutna och inställda matcher samt publikförbudet. 

Premier League lär klara sig

“Vi börjar nu för första gången se omfattningen av den enorma ekonomiska påverkan pandemin har haft på de europeiska klubbarna”, säger Dan Jones från Deloittes sportavdelning. “Men det kommer ta år innan den fullständiga ekonomiska påverkan som covid-19 haft på fotbollen blir uppenbar.”

Deloitte tror dock att särskilt engelska ligan Premier League kommer klara sig, trots de förlorade intäkterna.

Nästa säsong av Premier League börjar 13 augusti. Se spelschemat här

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Bloomberg News.

Läs mer: Obama satsar på basket – i Afrika