Före detta amerikanska presidenten Barack Obama har nu blivit strategisk partner och delägare i NBA Africa, National Basketball Associations verksamhet i Afrika. 

ANNONS

“Vi är hedrade att President Obama har blivit en strategisk partner i NBA Africa och kommer stödja våra omfattande ansträngningar för att få upp intresset för basket på kontinenten”, säger Adam Silver från NBA, och tillägger att Obama har en stark tro på Afrikas potential och de enorma tillväxtmöjligheter som finns i sport.

Vill få upp intresset får sporten

NBA Africa lanserades i maj och värderas redan till 1 miljard dollar. Den nya basketligan består av de 12 bästa lagen från 12 afrikanska länder. Ligan, vid namn Basketball Africa League (BAL), har investerare såsom Dikembe Mutombo, Grant Hill och Junior Bridgeman.

Med vd Victor Williams i spetsen har NBA Africa målet att etablera korporativa partnerskap och dessutom stötta på lokal nivå genom att hjälpa till med att bygga nya basketplaner.

Idag sänds basketligan i 215 länder och man tror att basket kommer bli en gigantisk sport i Afrika inom 10 år. Redan nu spelar 55 personer med afrikanskt påbrå i NBA i USA, och med den nya ligan hoppas man på att kunna upptäcka ännu fler talanger. 

”Kan göra skillnad för så många unga”

“NBA har alltid varit en viktig ambassadör för USA, i och med att de använder spelet för att skapa djupare kontakter runt om i världen. I Afrika har basket chansen att främja möjligheter, välbefinnande, jämlikhet och bemyndigande över hela kontinenten”, säger Obama i ett uttalande.

“Genom att investera i samhällen, främja jämställdhet och kultivera kärleken till basket tror jag att NBA Africa kan göra skillnad för så många unga människor i Afrika”, fortsätter han. 

Obama kommer dessutom att använda sitt innehav i NBA Africa för att finansiera Obama Foundations ungdoms- och ledarskapsprogram i världsdelen.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på CNBC.

Läs mer: Zlatan gör bokslut – och det är succé – Dagens PS