OS i Tokyo ska invigas den 23 juli och idrottsmän och kvinnor från hela världen är på väg till Japan för att tävla. Men de kommer att få göra det utan åskådare. 

ANNONS

Japan utlyste under torsdagen ett nytt nödläge för Tokyo på grund av hög smittspridning, det fjärde nödläget i ordningen. 920 nya fall rapporterades i Tokyo under gårdagen, den högsta siffran sedan maj. Flera av fallen ska vara av den extra smittsamma delta-varianten.

Det innebär också att debatten huruvida publik kommer att tillåtas under de olympiska spelen eller inte är avgjord – det blir ingen publik. Folk uppmanas att följa spelen hemifrån, och att undvika fester med alkohol.

”Hur vi ska hindra människor från att underhållas av OS och gå ut för att dricka är viktigast”, sade Japans hälsominister Norihisa Tamura, enligt Dagens Nyheter.

Japans vaccinationskampanj har gått relativt långsamt, bara 27 procent av befolkningen har fått sin första spruta. Alla som har med de olympiska spelen att göra ska vara i en egen ”bubbla” och inte ha kontakt med andra. Många har velat att OS ska ställas in helt – en opinionsundersökning i tidningen Asahi Shimbun från juni visar att över 80 procent vill att spelen ställs in eller skjuts upp ytterligare en gång, vilket gjordes 2020.

Hittills har fyra OS-deltagare testat positivt för covid-19 när de anlänt till Japan och hålls isolerade, enligt DN. 

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Åtta av tio japaner är emot sommar-OS i Tokyo