Krafterna bakom succén – så skapades "Succession"

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
Succession
Måndagen den 29 maj sändes det allra sista avsnittet av "Succession". En serie som krävt rigorösa efterforskningar i de rikas värld. (Foto: TT)

Efter fem år och fyra hyllade säsonger kom ändå dagen då sagan om den stenrika och skrupelfria familjen Roy i “Succession” var all. Här berättar vi om de rigorösa efterforskningar som krävts av produktionen bakom serien för att göra ett modernt maktimperium rättvisa. 

ANNONS
ANNONS

Det som skulle bli ett av 2000-talets mest omtalade succéserier tog sin början i juni 2018, och togs omedelbart emot som den käftsmäll till samhällssatir den var med stående ovationer.

Baseballkepsar och tyst lyx

Skälet till succén kan härledas till den bitska dialogen som en hel värld kommit att älska, de splittrade karaktärerna i en av New Yorks mest förmögna och dysfunktionella familjer, tillsammans med exklusiva miljöer och påkostad rekvisita.

Beståndsdelar som knoppat av sig i flera trender under resans gång. Kanske minns du att basebollkepsen fick sig en välförtjänt revival i fjol, eftersom det just då råkade vara Kendall Roys (Jeremy Strong) favoritaccessoar.

En annan omskriven fluga är ”stealth wealth” eller ”quiet luxury” som under våren 2023 inspirerat ultrarika personer att anamma familjen Roys återhållsamma klädstil.

I flera fall har tittare även inspirerats av karaktärernas resvanor, vilket återkommande haussat upp resmål som synts i serien. Ett fenomen som även uppstått  med serier som “The White Lotus” och “Billions”.

Succesion Kendell Roys sportiga stil gav baseballkepsen en revival. (Foto: HBO Max)

ANNONS
ANNONS

“Succession” på riktigt

Men hur har produktionen bakom “Succession” gått tillväga när de format familjen Roys universum, och vem har egentligen påverkat vem?

För att förstå det behöver vi inse att de starka krafter som illustreras i “Succession” faktiskt existerar i verkligheten.

För skaparna bakom “Succession” har det i praktiken inneburit att de från dag ett mottagit feedback från rika personer, som lyft fram såväl felaktigheter i karaktärernas outfits som fula bordsdekorationer.

“Folk berättade för oss att rika människor inte använder servettringar, att rika människor inte bär rock när de går ut, eftersom de bara går direkt från bilen in i lokalen”, har Mark Mylod, seriens exekutiva producent och regissör, tidigare berättat för Robb Report. 

Missa inte:52-åringen som kammade hem hisnande summa

Familjen Murdoch och Bronfman

I takt med att liknande tips ramlade in, sammanställde producenterna bakom serien därför en bibel med insidertips kring dynastier som familjen Murdoch och Bronfman, tillsammans med den vett och etikett som bara 0,00001 procent priviligierade av i dag kan tillskriva sig.

En resa som i takt med seriens utveckling hjälpt producenter, formgivare, regissörer och rekvisitörer att navigera från lyxyacht till styrelserum, och göra de fina salongerna rättvisa.

Pengarna styr världen

Svaret på frågan om vad som kom först i den cirkus som uppstått kring “Succession” är därför tveeggad.

Utan “Succession” hade måhända vissa trender aldrig uppstått. Utan de riktigt förmögna människorna där ute, hade det aldrig funnits några beteenden att skärskåda.

Kanske hade också en och annan servettring passerat revy i rutan, hemska tanke.

ANNONS

Vid slutet av dagen är det pengarna som får jorden att snurra.

Vill du läsa mer om trender, nöjen och underhållning? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Därför leker rika barn bäst – pengar förenar

Stealth wealth – därför klär sig rika i årets modetrend

Streamingsuccéer boostar baseballkepsen

ANNONS
ANNONS