Rapparen Kanye Wests använda skor blev dyrast i världen när de såldes för 15 miljoner kronor i veckan. Nu ska andelar i dem säljas vidare som aktier.

ANNONS

I veckan såldes världens dyraste skor någonsin. Det var rapparen Kanye Wests använda Air Yeezy 1 prototype sneakers som såldes på auktion på Sothebys i USA. Han använde dem på Grammy Awards 2008.

Priset? 1,8 miljoner dollar, motsvarande 15 miljoner kronor, skriver CNBC.

Köparen är en start-up som heter Rares. De inriktar sig på investeringar i ovanliga och värdefulla sneakers.

Ska göra en IPO

Nu ska Kanyes använda skor säljas vidare, genom att man kan köpa aktier i dem. Rares ska mer eller mindre göra en IPO, Initial Public Offering, en slags börsnotering. Skorna ska till och med registreras hos myndigheten som hanterar frågor om värdepapper i USA, Securities and Exchange Commission (SEC).

”På på många sätt liknar börsintroduktionen och investeringsprocessen ett traditionellt börsinvesteringsscenario i den verkliga världen”, säger en av bolagets grundare, Gerome Sapp, som tidigare spelat fem säsonger i NFL, den amerikanska fotbollsligan.

Enligt Sapp så kommer Kanyes skor handlas som ett ”mini-företag och värdet på det företaget härrör från värdet på skorna”, säger han.

Hamnar hos vita samlare

Aktieerbjudandet för skorna är ännu inte färdigt, men Sapp tror att det kommer ligga runt 15-25 dollar per aktie när det släpps i mitten av juni.

”Vi ville göra priset överkomligt … för alla, men särskilt de kulturer och samhällen som verkligen gjorde sneakers värdefulal, som verkligen gjorde sneakers populära”, säger Gerome Sapp.

ANNONS
ANNONS

Han refererar till att sneakers först blev riktigt populära i den afro-amerikanska gruppen i USA, men att de på senare år stigit så mycket i pris att många inte längre har råd med dem. Populära sneakers säljer ofta ut snabbt och säljs vidare på andrahandsmarknaden för mycket dyrare priser. Resultatet är att många av dem hamnar hos rika samlare – ofta vita amerikaner.

”Jag vill att folk ska tänka ’nu kan jag äntligen få tillgång till dessa skor och möjlighet att potentiellt delta i back-end-intäkterna på dem'”, säger Gerome Sapp om Kanye West skor till CNBC

Läs mer: Nike stämmer företag om rapparens ”satansko”