Nike vädrar blod. Skojätten stämmer företaget bakom en modifierad Nike ”satansko” som gjorts av rapparen Lil Nas X och konstkollektivet MSCHF.

ANNONS

Skon, som lanserats av rapparen Lil Nas X och konstkollektivet MSCHF, är en modifierad Nike Air Max 97 med bland annat ett pentagram, ett upp och nedvänt kors, numret 666, en bibelvers om Satan och mänskligt blod.

På sidan av skon står ”Luke 10:18”, vilket refererar till versen i Lukasevangeliet som på svenska lyder: ”Jag såg Satan falla ned från himmelen såsom en ljungeld”. Priset på dem var 1018 dollar, med referens till samma vers. De släpptes i 666 par och sålde slut på en gång.

Hyllning till queer identitet

Skon släpptes i samband med att rapparen Lil Nas X också släppte en ny låt, ”Montero (Call Me By Your Name)”, där rapparen i musikvideon börjar i den bibliska edens trädgård för att sedan ta sig ned mot underjorden där han raggar på en djävul med horn, vilket är en hyllning till att han accepterat sin queera identitet, skriver CBS News.

Tilltaget tog – så att säga – hus i helvete i USA.

”Vi kämpar för vår nations själ”, twittrade South Dakotas guvernör Kristi Noem. Andra konservativa personligheter reagerade också med ilska, medans den ateistiska Church Of Satan jublade.

Inte heller Nike var särskilt nöjda med att deras sko använts som ”satansko”. Skojätten har lämnat in en stämningsansökan mot MSCHF för tilltaget, rapporterar CBS News.

”Som ett direkt och proximat resultat av MSCHF:s felaktiga handlingar har Nike lidit, fortsätter att lida och/eller sannolikt kommer att skada sina varumärken, affärsrykte och goodwill som pengar inte kan kompensera”, skriver de i stämningsansökan.

”Vi förväntade oss motreaktionen, och vi uppskattar den”, svarade MSCHF till CBS News.

ANNONS
ANNONS

Rapparen lade upp fejk-ursäkt

Rapparen Lil Nas X nämns inte i stämningsansökan. Han lade i helgen upp ett videoklipp under rubriken ”Lil Nas X ber om ursäkt för Satansko”. Filmsnutten inleds med att rapparen håller i skon och börjar prata, men i stället för den utlovade ursäkten klipps det till en snutt ur den musikvideo som lanserats samtidigt som skon.

När nyheten om Nikes stämning kom twittrade rapparen ett klipp med den tecknade karaktären SpongeBob SquarePants (Svampbob fyrkant på svenska) som säger: ”Jag skojade bara. … Ni vet att jag bara skojade.”

Läs mer: Efter piratkopiorna — Nike lämnar Amazon – Dagens PS