Åtta musikdokumentärer för mellandagarna

Uppdaterad: 25 dec. 2021Publicerad: 25 dec. 2021
The Beatles
Film och serietittandets högsäsong är snart här. Under julledigheten konsumeras stora mängder rörlig bild under de mörka och kyliga vinterdagarna. Musikdokumentären "Get Back" är en av flera du kan se mellan helgerna. (Bild: TT)

Film och serietittandets högsäsong är snart här. Under julledigheten konsumeras stora mängder film under de mörka och kyliga vinterdagarna.

ANNONS
ANNONS

Det går självklart att se om den gamla favoritserien en gång till, men för den som vill ha nya intryck och en gnutta kultur kan det passa bättre med en musikdokumentär från den här listan som först publicerades på Café.

Get back (Disney+)

Det går knappt att lyssna på The Beatles utan att förvånas varje gång över hur omfattande och imponerande deras låtskatt är.

I Peter Jackson dokumentär får vi komma riktigt nära inpå denna gigant till band och deras vardagliga utmaningar med att nå fram till varandra för att fortsätta skapa historia.

ANNONS
ANNONS

Billie Eilish: The World’s a Little Blurry (Apple TV+)

En av världens mest älskade artister slog till över en natt och blev plötsligt en av de största.

I den här dokumentären följer vi med fenomenet Billie Eilish som trollbundit en hel generation med sin udda stil och fantastiska röst.

The Velvet Underground (Apple TV+)

Det mytomspunna och legendariska bandet The Velvet Underground är bland de allra viktigaste i rockens tidiga historia med sin kontroversiella musik och stil.

Vi hör berättelsen om hur The Velvet Underground skakade om musikindustrin och gjorde enorma avtryck genom intervjuer med profiler från branschen.

ANNONS

Spice Girls: När girlpower ändrade världen (SVT Play)

Finns det något mer 90-tal än Spice Girls? Sprakande färger, fartfyllda låtar och starka karaktärer blev en global succé som gör avtryck än idag.

Dokumentären handlar om hur musikindustrin försöker förvandla gruppens feministiska budskap till något kommersiellt och om bandets betydelse för unga tjejer.

Den svenska hiphopens pionjärer (SVT Play)

Hiphop har varit en stark del av den svenska musikscenen i decennier och i den här dokumentären får vi en tillbakablick i hur det var i början.

ANNONS

I SVTs dokumentär i fyra delar får vi följa med stjärnor som Ken, Petter, The Latin Kings, Feven, Leila K och många fler. Perfekt för dig som vill höra legendernas egna version av historien.

Summer of Soul (Disney+)

Samtidigt som Woodstock ägde rum tog en annan legendarisk musikfestival plats i Harlem med stjärnor som Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & the Family Stone med flera.

Kalaset filmades utan att sändas live vilket i efterhand måste ses som ett stort misstag. Men idag kan du alltså ta del av innehållet och få en tillbakablick i detta fantastiska event.

Oasis: Knebworth (Paramount+)

Oasis, ett av det brittiska musikundrets absoluta toppband, växte snabbt från att spela på pubar till att plötsligt vara ett internationellt rockband.

ANNONS

Dokumentären handlar om de två mytomspunna konserterna på Knebworth dit över två miljoner britter försökte få biljetter och en kvarts miljon lyckades.

Ta del av fansens berättelser från dessa historiska brittiska konserter och av bandets makalösa framträdande.

Countrymusikens historia (SVT Play)

16 timmar och 8 avsnitt om countrymusik. En närbild på denna engagerande och folkkära genre som tar oss genom hela USA.

Den perfekta mixen av kultur och musik för att förgylla dina mellandagar framför skärmen.

1971: The year that music changed everything (Apple TV+)

I åtta avsnitt argumenterar skaparen för att det största musikåret hittills var 1971. Vi får följa med på en resa genom årets musik och hur den påverkade världen just det året.

Den perfekta tillbakablicken för 40- och 50-talister som vill minnas fornstora dagar.

Läs även: Här är makthavarnas bästa boktips 2021 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS