Låt oss presentera Darkstar, det elaka stridsplan som Pete ”Maverick” Mitchell (Tom Cruise) rattar på uppdrag av den amerikanska flottan i början av filmen.

ANNONS

Darkstar togs fram i samarbete med Lockheed Martin och är varje flygfantast dröm. Snart kan planet också blir verklighet

Flygplansprototypen är baserad på SR-71 Blackbird, som Lockheed byggde på 60-talet. Spaningsjeten kunde på hög höjd flyga långa sträckor, och kunde resa tre gånger ljudets hastighet.

Planet användes av både United States Air Force (USAF) och NASA för hemliga uppdrag innan det så småningom fick gå i pension i slutet av 90-talet.

Lockheed tillkännagav 2013 att en futuristisk efterträdare till Blackbird var på väg, SR-72, med smeknamnet Son of Blackbird”.

Son of Blackbird är ett hypersoniskt UAV-koncept ( Unmanned Aerial Vehicle) designat för intelligens, övervakning och spaning.

Det futuristiska stridsflygplanet var också en inspirationskälla för Darkstar i filmen.

ANNONS
ANNONS
Darkstar
Darkstar är baserad på SR-71 Blackbird men även  SR-72 Son of Blackbird (Foto: Lookheed Martin).

Argt, elakt och vansinnigt snabbt

Top Guns produktionsteam arbetade tillsammans med Lookheeds ingenjörer och designers för att skapa det perfekta planet för den vita duken.

Med sina eleganta linjer har Darkstar en väldigt precis och hotfull siluett i likhet med SR-71 och SR-72. 

Cockpit är även realistiskt designad, och utrustad med alla korrekta kontroller för att få publiken att tro att det elaka monstret verkligen KAN flyga.

Filmens produktionsdesigner, Jeremy Hindle, säger i ett ”behind the scenes-klipp” att teamet lärde sig av Lookheed hur de skulle få Darkstar att se riktigt argt, elakt och vansinnigt snabbt ut.

Darkstar
Darkstar ser riktigt arg och snabb ut (Foto: Lookheed Martin).

Medan SR-72 fortfarande är under utveckling har Lockheed tidigare sagt att en SR-72-prototyp ska kunna flyga så snart som 2025, och komma att tas i bruk på 2030-talet.

Stridsflygplanet kommer att utrustas med ett hypersoniskt framdrivningssystem som har förmågan att ta jetplanet från stillastående till Mach 6. Den kommer även att kunna avfyra hypersoniska missiler.

Den förmågan gör SR -72 Son of Blackbird ungefär dubbelt så snabb som sin mor SR-71 Blackbird.  Åh, och den kommer också att kunna avfyra hypersoniska missiler.

ANNONS
ANNONS

Vi får hoppas att Maverick väntar med att gå i pension.

Läs hela artikeln på Robb Report här

Läs även: Tom Cruise hyrde jaktplan för 110 000 i timmen [Dagens PS]

Läs även: Succeé för Tog Gun Maverick– dragit in 10 miljarder [Dagens PS]