Dagens PS

Tom Cruise hyrde jaktflyg för 111 000 i timmen till "Top Gun"

Top Gun
Tom Cruise på Hollywood-premiären av "Top Gun: Maverick". (Foto: Alberto Pezzali/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 maj 2022Publicerad: 27 maj 2022

Den amerikanska flottan lånade ut F/A-18 Super Hornets till Tom Cruise till den nya “Top Gun”-filmen – för 11 374 dollar i timmen (drygt 111 000 svenska kronor). Och då fick inte Cruise ens röra spakarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den nya filmen “Top Gun: Maverick” återvänder Tom Cruise till rollen som flygaress i uppföljaren till storsuccén “Top Gun” från 1986.

Stjärnan är känd för att vara sin egen stuntman med roller i bland annat “Mission Impossible”, och han insisterade på att alla som spelar piloter i den kommande filmen själva skulle upp i luften i stridsflygplanen för hur det känns att vara en pilot som opererar under påfrestningarna av enorma gravitationskrafter, skriver Bloomberg.

Cruise flög själv ett dussintal gånger till den nya filmen, men han fick inte röra spakarna – Pentagons regler förbjuder nämligen civila att använda försvarsdepartements-utrustning förutom småskaliga vapen i träningsscenarion. I stället fick skådespelarna sitta bakom en pilot från flottan.

Kostnaden för att låna in planen från flottan till filmen låg på 11 374 dollar i timmen, drygt 111 000 svenska kronor per timme. Det kan Cruise och resten av filmteamet dock ha råd med – filmen förväntas dra in över 100 miljoner dollar bara första helgen i USA och Kanada, skriver Bloomberg.

Läs även: Tom Cruise lyxhus till salu för 334 miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS