Här är statyn som retar gallfeber på Palm Springs

Uppdaterad: 06 mars 2023Publicerad: 06 mars 2023
Marilyn Monroe
Ja, tänk vad en lite för kort och busig kjol kan ställa till det. (Foto: Youtube)

En klänning som lämnar ytterst lite åt fantasin kan onekligen provocera. I synnerhet om den råkar sitta på en närmare åtta meter lång staty i Palm Springs och föreställer en ikonisk sexbomb. 

ANNONS
ANNONS

Allt handlar om Hollywoods eviga femme fatale Marilyn Monroe och den omtalade statyn “Forever Marilyn” skapad av den numera bortgångne skulptören Seward Johnson. 

En tolkning av en av filmhistoriens absoluta fixstjärnor från 2011, som du sedan ett år tillbaka kan beskåda i hela sin prakt utanför Museum of Art i Palm Springs, USA.

Blont bombnedslag

Det blonda bombnedslaget Marilyn Monroe alias Norma Jeane Mortenson, är en av 1950-talets största stjärnor som ända sedan sin död 1962 förkroppsligat den sexuella revolutionen såväl som Hollywoods så kallade “golden age”.

Med filmer som “Some Like It Hot” och låtar som “Diamonds are a girls best friend”, gjorde hon även djupa avtryck i musikhistorien.

Marilyn Monroe Marilyn Monroe är 1950-talsikonen som i mångt och mycket förblir odödlig. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Skulle locka turister

När verket av Marilyn Monroe förskansades under 2020 av den stadsfinansierade turistbyrån PS Resorts, var målet att öka turismen till Palm Springs.

Att statyn placerades nära museet röstades enhälligt igenom i kommunfullmäktiga året därpå.

Innan dess har Johnsons staty av Marilyn Monroe visats på ett antal platser i USA, men även i Australien. Så långt inga konstigheter.

Marilyn Monroe “Forever Marilyn” av den numera bortgångne skulptören Seward Johnson väcker anstöt i Palms Springs.  (Foto: Youtube)

Nyckfull klänningsfåll

Statyn som mäter närmare 8 meter, föreställer Marilyn Monroe iförd en numera ikonisk, vit klänning som hon bar i “The Seven Year Itch” från 1955.

ANNONS

Trogen sin förlaga lever statyns klänningsfåll sitt eget liv, vilket nu väckt förargelse bland Palm Springs invånare. Och det för andra gången, rapporterar Art News. 

Detta sedan den busiga klänningen lämnar ytterst lite åt fantasin, vilket gör att Marilyn-statyn i sin helhet anses vara av “en provokativ karaktär”.

Något som redan före installationen uppmärksammades av bland andra Museum of Arts och dess vd Louis Grachos som menade att statyn “objektifierar kvinnor” och är allmänt respektlös.

Marilyn Monroe Nu vilar Marilyn Monroes öde i händerna på Kaliforniens fjärde distriktsdomstol. (Foto: Youtube)

Ny stämningsansökan

Det ledde till ytterligare protester och en stämningsansökan från aktivistgruppen “the Committee to Relocate Marilyn”, CReMa, som sedermera lades ned.

ANNONS

Nu återupptas dock stämningen på nytt av Kaliforniens fjärde distriktsdomstol, med en förhoppning om att statyn flyttas, skriver Art News.

Om så blir verkligen fallet hänger på huruvida rätten finner det rimligt att statyn fortsätter att blockera gatan I Palm Springs eller inte.

Vill du läs mer om kultur, mode och design? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Marilyn Monroes våning på Manhattan till salu

Rekordpris förväntas på legendarisk Marilyn Monroe

ANNONS
ANNONS