I Maj ska Andy Warhols legendariska porträtt av Marilyn Monroe auktioneras ut på Christie’s, som siktar på att få ett rekordpris på upp till 200 miljoner dollar.

ANNONS

Auktionshuset Christie’s siktar på att slå prisrekordet för 1900-talskonst med försäljningen av Andy Warhols välkända målning av Marilyn Monroe i maj. Priset kan bli så högt som 200 miljoner dollar, drygt 1 888 miljoner kronor, eller mer, det skriver Quartz.

Enligt Quartz kallar Christie’s ordförande för 1900- och 2000-talskonst, Alex Rotter, Marilyn Monroe-porträttet för ”kategoriskt en av de största målningarna genom tiderna” tillsammans med Botticellis Venus födelse, Da Vinci’s Mona Lisa and Picasso’s Flixkorna från Avignon.

Såld för mer än 200 miljoner

Auktionsrekordet för Andy Warhol är än så länge 105,4 miljoner dollar, cirka 995,4 miljoner kronor, det sattes när Sotheby’s sålde serigrafin Silver Car Crash (Double Disaster). Enligt uppgift har dock en orange version av Marilyn Monroe-porträttet sålts för mer än 200 miljoner dollar, i en privat försäljning till miljardären Ken Griffin.

Prisrekordet för 1900-talskonst såld på en auktion innehas hittills av Picassotavlan Kvinnorna i Alger. som såldes för 179,4 miljoner dollar 2015, med dagens valutakurs motsvarar det drygt 1 694 miljoner kronor.

Finns i fem olika versioner

Porträttet av Marilyn Monroe finns i fem olika versioner målade i olika färger, den som nu är till försäljning kallas Shot Sage Blue Marilyn och kommer från en samling tillhörande de nu avlidna sweiziska galleristerna, syskonparet Thomas och Doris Ammanden.

Marilyn Monroe-porträttet fick sitt namn efter det att konstnären Dorothy Podber avfyrat en revolver genom en hög med fyra Monroe-målningar, detta efter att hon frågat Andy Warhol om hon fick skjuta dem, och han trodde att hon menade skjuta några bilder med sin kamera.

Om Monroe-porträttet når ett pris på 200 miljoner dollar blir tavlan världens näst dyraste konstverk som hittills sålts på en auktion, efter Leonardo da Vincis Salvator Mundi som såldes för 450 miljoner dollar, nästan 4 250 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Auktionshusen slår nya rekord – öppnar för högre bud [Dagens PS]