Second hand väntas bli större än "fast fashion"

Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023
second hand
Intresset för second hand växer så det knakar. Kan segmentet på sikt ta över modekedjornas roll? (Foto: TT).

Marknaden för begagnade kläder och skor exploderar. På sikt kan second hand komma att utklassa kedjorna som tillverkar så kallat fast fashion.

ANNONS
ANNONS

Tillväxten på marknaden för begagnade kläder och skor, kan komma att överträffa “fast fashion” då allt fler konsumenter blir medvetna om de miljömässiga, sociala och ekonomiska fördelarna med att shoppa mindre.

Fast fashion är ett segment inom modebranschen där man säljer kläder, skor och accessoarer till låga priser, erbjuder nyheter konstant, och har en hög omsättningshastighet.

Svenska modeföretag som ingår i denna grupp är bland andra Gina Tricot och H&M.

Begagnat växer snabbare

Den globala marknaden för second hand antas växa med 127 procent till 2026, vilket är tre gånger snabbare än klädmarknaden totalt sett, enligt en färsk rapport från threadUP, en second hand-butik på nätet, skriver tidningen Quartz.

Begagnade kläder förväntas utgöra 30,6 miljarder dollar eller 10 procent av all klädförsäljning i USA i slutet av 2025, enligt uppskattningar från eMarketer och Insider Intelligence.

ANNONS
ANNONS

Ökat intresse för second hand i Sverige

Också i Sverige är utvecklingen på väg åt samma håll.

SVT rapporterade i februari att second hand-försäljningen i landet stiger kraftigt.

Sankt Erikshjälpen satte förra året försäljningsrekord i sina butiker, och både Myrorna och Röda Korset rapporterade ordentligt ökad försäljning.

“Vi ser en ökning av nya typer av kunder som inte vanligtvis handlar second hand. Det kan vara så att lite tunnare plånbok gör att de hittar till oss”, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna, till SVT.

En positiv utveckling

Det ökade intresset för second hand signalerar en positiv utveckling inom modebranschen, och kanske och ett minskat intresse för det snabba slit-och-släng modet.

Fast fashion innebär att kläder produceras snabbt, vilket ofta resulterar i sämre kvalitet, med konsumenter som ofta slänger plagg efter knappt tio användningar, och ständigt köper nya kläder.

Vill du läsa mer om hållbarhet, mode och design? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Begagnade saker populära när inflationen slår rekord

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS