Dagens PS

Museianställd stal konstverk – för att leva lyxliv

konstverk
Deutsches Museum i München blev bestulet på flera konstverk av en anställd. Bilden till vänster är en genrebild (Foto: Pexels, Wikimedia Commons).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 30 sep. 2023

Mannen som arbetade på ett tyskt museum ersatte ett konstverk med en billig kopia och sålde sedan originalet – för att leva lyxliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Tillfället gör tjuven” heter det.

För en 30-årig man som var anställd vid Deutsches Museum i tyska München var det precis vad som hände. Han ville leva ett liv i lyx, med dyrbara märkesklockor och bilar – något som inte var möjligt med den lön han tjänade.

Men på jobbet fanns det flera dyrbara konstverk.

Tjänade storkovan på stulna konstverk

I en fräck kupp stal han ett konstverk från sin arbetsplats, som han sedan ersatte med en billig kopia. Konstverket, “Das Märchen vom Froschkönig” (“Sagan om grodprinsen”) av Franz von Stuck, sålde han sedan genom en auktionsfirma till ett galleri i Schweiz.

Han ljög för auktionsfirman och sa att verket hade tillhört hans farföräldrar.

Mannen fick motsvarande cirka 750 000 kronor vid försäljningen – pengar som han sedan köpte dyra klockor och en Rolls Royce för. Han använde också pengarna till att betala av sina skulder.

Han stal ytterligare tre konstverk från sin arbetsplats som han också sålde på auktion, och fick motsvarande 130 000 kronor för.

ANNONS

Arbetade med polisen

Deutsches Museum skriver i ett mejl till CNN att man redan i ett tidigt skede arbetade nära polisen för att lösa mysteriet med de stulna konstverken.

Mannen, som inte hade något kriminellt förflutet enligt museet, är nu dömd till 21 månaders villkorlig dom. Han slipper fängelse men måste betala tillbaka motsvarande nästan 700 000 kronor till sin forna arbetsplats.

Mannen har erkänt brottet och visat ånger, något som förmildrat domen.

Museet jobbar nu för att hitta och köpa tillbaka den stulna konsten.

Läs även: Dråpligt: Fejkade kidnappning – tvingas betala polisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS