Dagens PS

Klassiska Birkin från Hermès står pall

Birkin
Handväskan i modellen Birkin från Hermès är fortfarande ett säkert kort. (Foto: Unsplash)
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 05 jan. 2023Publicerad: 05 jan. 2023

Lyxindustrin går fortfarande som tåget och visar inte några tecken på att mattas av. Det gör en handväska i modellen Birkin från det franska lyxvarumärket Hermès till en riktigt bra investering, även om framtiden är oviss. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I höstas kunde Dagens PS berätta att en handväska av modellen Birkin från det franska lyxmodehuset Hermès ökat med 500 procent i värde under de senaste trettiofem åren.

Värdet ser inte heller ut att minska, trots oro, krig, inflation eller de kommande prishöjningar under 2023 som företaget flaggat för.

Det kan vi konstatera efter att tusentals Hermèsväskor i fjol klubbades på auktion för höga priser över hela världen. Det är auktionshuset Sotheby’s som har sammanställt data som genererats från en mängd slutförda auktioner under 2022.

Enligt Sotheby’s analys är marknaden fortfarande stark och efterfrågan visar inte några tecken på att mattas av.

Årslånga väntelistor för en Birkin

Birkin

Den eftertraktade Birkin finns i olika färger och storlekar. (Foto: Hermès).

Hermès är kända i branschen för sin noggranna hantering av produktion, distribution och lagerhållning, vilket har bidragit till att varumärket lyckats bibehålla sin aura av exklusivitet.

Produktionen är begränsad så att efterfrågan på de exklusiva handväskorna alltid överstiger utbudet.

ANNONS

Den mycket eftertraktade modellen Birkin kostar som lägst motsvarande omkring 100 000 svenska kronor i butik. Och väntelistan är lång – ofta flera år.

Men även om du snällt väntat i flera år på din väska är det trots allt inte säkert att du får väskan du suktar efter.

Hermès premierar sina lojala kunder. Har du inte en personlig relation till någon av varumärkets försäljare, eller en köphistorik blir det ännu svårare.

Alla dessa faktorer har gjort att priserna på andrahandsmarknaden skjutit i höjden. Många gånger betingar de mest åtråvärda modellerna flera gånger högre priser än i Hermès egna butiker.

I oktober förra året satte till exempel en “Diamond Birkin Himalaya 30” prisrekord då den såldes för över 440 000 dollar, vilket motsvarar mer än 4,5 miljoner kronor på Heritage Auctions  i USA, det högsta priset hitintills för en handväska på auktion.

Birkin

Den här väskan klubbades för över 440 000 dollar, över 4,5 miljoner kronor, i oktober förra året. (Foto: Heritage Auctions).

ANNONS

Senaste nytt

Anmärkningsvärt stabila priser

Med tanke på den övergripande makroekonomiska oron i världen har priserna på varumärkets exklusiva handväskor varit anmärkningsvärt stabila under det turbulenta året som gått.

ANNONS

Efterfrågan är även den i stort sett oförändrad.

I genomsnitt sjönk priserna på de två klassiska modellerna Birkin och Kelly, som tillverkas i olika storlek, färger material med bara 1 procent, jämfört med 2021, enligt Sotheby’s analys.

Auktionsgenomsnittet tar hänsyn till en mängd olika parametrar och enligt analysen är det enkelt att utröna vilka modeller som ökar i popularitet liksom vilka modeller vars värde är mer eller mindre stabilt.

Exemplar som i princip kommer direkt från Hermès butiker (ja, visst går det att tjäna en hacka om du lyckats komma över en åtråvärd modell) tenderar att gå för högre priser än genomsnittet vid auktion eller försäljning till fast pris.

Mindre handväskor ökar i popularitet – och stiger i pris

Kelly

En kvinna bär på sin “Mini Kelly”. (Foto: Wikimedia).

Men är det då bara en klassisk ” Birkin ” eller ” Kelly”  i mellanstorlek som är värd att investera i?

Svaret är nej.  De senaste åren har mindre handväskor blivit allt mer populära. Så även minivarianter av de mest ikoniska modellerna.

ANNONS

Som till exempel “Mini Kelly 20”. En väska som, precis som namnet antyder, är liten och endast mäter 20 centimeter i bredd.

I genomsnitt såldes dessa modeller för 27 850 dollar under 2022, vilket är något mindre än under 2021 då snittpriset låg på 28 250 dollar. Men fortfarande är det fyra gånger mer än vad en ny väska i dag kostar i Hermès butiker.

En annan mindre modell som funnits på marknaden sedan omkring 2004 är “Kelly Pochette”.

Fram till 2019 såldes den i genomsnitt för strax under 10 000 dollar på auktion, men i dag säljs modellen för betydligt högre belopp.

Kelly

Den här blå “Kelly Pochette” som bara är 22cm bred kan du just nu köpa för 13 500 dollar hos Sotheby’s. (Foto: Sotheby’s).

 

Framtiden ser ljus ut

Så hur spår Sotheby’s framtiden för Hermès handväskor?

ANNONS

Även om de små handväskorna just nu är omåttligt populära och dyra, är det trots allt väskor i mellanstorlek som är praktiska att använda till vardags som väntas sälja bäst.

Det är svårt att föreställa sig att priserna kommer att stiga så mycket mer än vad de har gjort sedan 2019, men lyxsektorn går fortfarande framåt och det verkar finnas ett evigt sug efter produkter som för de allra flesta är omöjliga att köpa.

För en samlare kommer en unik modell i fint skick med Proveniens (men helst direkt från butik) därför vara nästintill ovärderlig.

Men för oss vanliga dödliga är det ganska säkert att en klassisk Birkin eller Kelly är ett säkert kort och en god investering även i framtiden.

Läs gärna även: Därför är en handväska från Hermès en bra investering

Läs även: Guldår för vin och sprit på Sotheby’s

Läs också: Hans ultrarika barn tävlar om att ta över lyximperiet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS