Dagens PS

AI-bild vann fototävling: "Bör inte konkurrera"

AI
Var går gränsen mellan ett äkta fotografi och AI, och vad får kallas konst? (Foto: Boris Eldagsen)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Var går egentligen gränsen mellan foto och AI, konst och verklighet? Det beror troligen på vem du frågar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Diskursen kring vad som är konst och inte, slutar aldrig att engagera.

Detsamma kan sägas om distinktionen mellan foto och konst, vilket visat sig de gånger stora fotografer vågat sig på att manipulera sina bilder.

AI

“The Electrician” är en del av fotoserien “Pseudomnesia” som tagit fram med hjälp av en AI-generator. (Foto: Boris Eldagsen)

Klippte in falska lodjur

Kanske minns du den norska naturfotografen Terje Hellesø, som under 2011 förlorade sitt anseende efter att ha klippt in bilder på falska lodjur i sina alster?

Nu är det istället foto och AI som är uppe till diskussion, sedan ett AI-genererat foto tagit hem förstapriset i en framstående fototävling.

Dumdristigt? Möjligen, men samtidigt ytterst medvetet.

ANNONS

Senaste nytt

Solklar frågeställning

ANNONS

För konstnären Boris Eldagsen är frågan kring AI och foto nämligen en solklar frågeställning, som han beslöt sig för att bringa ljus över under fototävlingen World Photography organisationens Sony World Photography Awards, skriver Robb Report.

Detta genom att ställa upp med bilden “The Electrician”. Ett äldre fotografi föreställande två kvinnor som i sin tur ingår i “Pseudomnesia”. En fotoserie som Eldagsen tagit fram med hjälp av en AI-generator.

AI inte foto

Dock inte för att lura någon, utan snarare påvisa att AI inte är foto. En poäng som onekligen drogs till sin spets när hans åldrade fotografi tog hem förstapriset i tävlingens kreativa kategori, bara för att kort därpå avsäga sig priset i ett pressmeddelande.

“AI-bilder och fotografi bör inte konkurrera med varandra i ett pris som detta”, skrev han i ett uttalande den 13 april. “De är olika enheter. AI är inte fotografi. Därför kommer jag inte att acceptera priset”, skrev han.

Ingen meningsfull dialog

Tävlingens arrangörer hävdade initialt att de inte känt till i vilken utsträckning AI använts. Efter att Eldagsen avsagt sig priset hade de dock desto mer att säga.

“Eftersom han nu har beslutat att tacka nej till sin utmärkelse har vi avbrutit våra aktiviteter med honom och i enlighet med hans önskemål har vi tagit bort honom från tävlingen. Med tanke på hans handlingar och efterföljande uttalande där han noterade hans avsiktliga försök att vilseleda oss, och därför ogiltigförklarar de garantier han gav, känner vi inte längre att vi kan inleda en meningsfull och konstruktiv dialog med honom”, skriver de i uttalande.

ANNONS

Ett misstag?

En replik som inte tycktes skaka om konstnären i fråga, som istället valde att framhärda i sin tes.

“Vi, fotovärlden, behöver en öppen diskussion. En diskussion om vad vi vill betrakta som fotografi och inte. Är fotografiets paraply tillräckligt stort för att bjuda in AI-bilder – eller skulle detta vara ett misstag?”

Det återstår att se när diskussionen om AI:s vara och icke vara rullar vidare.

Vill du läsa mer om konst, kultur och design? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Målning köptes av nazister: Säljs för 150 miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS