Dagens PS

Michael Jordan-sneakers sålda – för 12,6 miljoner

Michael Jordan sneakers
Basketlegendaren Michael Jordans begagnade Nike-sneakers gick under klubban i veckan och rev ner rekordpriset 12,6 miljoner kronor.(Foto: Sotheby´s)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021

Ett par begagnade Nike-sneakers som burits av basketlegendaren Michael Jordan gick under klubban i veckan och rev ner rekordpriset 12,6 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De rödvita sneakers-gympadojorna av märket Nike Air – som Michael Jordan bar redan från start under sin guldkantade basketkarriär i NBA – såldes under en auktion på Sotheby´s i måndags för 1,47 miljoner dollar (1,07 miljoner pund), det vill säga 12,6 miljoner svenska kronor.

Det här berättar bland andra CNN och uppger att den legendariske basketstjärnan, som numera är fyllda 58 år,  bar Nike Air-skorna den 1 november 1984 i sin femte NBA-match under rookiesäsongen.

Michael Jordan

Basketikonen Michael Jordan. (Foto: TT)

Det var en samlare, Nick Fiorella, som klippte till på basketskorna till det nya rekordpriset på en auktion.

Aldrig tidigare har ett par sneakers gått för över en miljon dollar på en auktion, men världsrekordet noterades ändå i april i år när rapparen Kanye Wests Nike Air Yeezy såldes på en privat tillställning för 1,8 miljoner dollar, alltså drygt 15,4 miljoner kronor med dagens valutakurs.

Åter till Michael Jordan som var trogen sina Nike Air. Han tecknade nämligen ett sponsoravtal med sportskotillverkaren redan i begynnelsen av sin karriär, vilket blev ekonomisk jackpot både för Jordan och Nike, berättar CNN.

Efter fyra år hade Nike dragit in 126 miljoner dollar på dealen (1,8 miljarder kronor i dagens penningvärde) med basketproffset, som själv fick 500 000 dollar om året, virka 4,3 miljoner kronor, för att bära Nike-skorna.

I sammanhanget ska det nämnas att Nike hade hoppats på att sponsorkontraktet med Jordan skulle dra in 3 miljoner dollar i försäljning under fyraårsperioden.

ANNONS

Det blev som framgår i stället en succé utan motstycke och banade väg för flera senare sponsorkontrakt mellan Nike och idrottsstjärnor.

Läs även: Världens dyraste sneakers på auktion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS