Nu ska det som sannolikt blir världens dyraste sneakers – alltså gympadojjor – säljas. Det är är ett par väl använda basketskor som superstjärnan Micheal Jordans svettats i.

ANNONS

Den 24 oktober ska de åtråvärda skorna klubbas på en auktion hos Sotheby´s, och priset väntas sluta på motsvarande mellan 8,75 till 13 miljonor kronor.

världens dyraste sneakers
Proveniens utan dess like. Superstjärnan spelade i dom under sin första säsong i NBA. (Foto: Sotheby´s)

Chicago Bulls-stjärnan Michael Jordans samarbete med skoföretaget Nike blev startskottet för trenden att samla sneakers.

Alla sneakers urmoder

Det var just den här modellen Nike Air Ships, som kan sägas var urmodern för trenden att samla gympaskor.

Dessa rödvita dyrgripar har rejält med patina eftersom superstjärnan spelat i dom under sin första säsong i den amerikanska proffsligan NBA.

Skorna är designade av legenden Bruce Kilgore, som även ligger bakom formen för Air Jordan 1.

”Det här paret, med som stammar från i Michaels femte NBA-match, berör verkligen två världar då Nike Air Ship har en speciell plats i sneakerheads hjärtan, som föregångaren till Air Jordan 1, men utöver det är det också helt enkelt ett otroligt konstföremål som härstammar från Michael Jordans rookiesäsong”, säger Brahm Wachter, ansvarig för Sotheby´s Streetwear and Modern Collectables.

Sotheby räknar med skorna, som även har Michael Jordans signatur, ska slå alla tiders rekord för sneakers sålda på auktion när.

världens dyraste sneakers
Med Michael Jordans signatur bedömer Sotheby´s att paret ska slå alla tiders rekord för sneakers sålda på auktion. (Foto: Sotheby´s)

 

ANNONS
ANNONS

Förbjöds då dom bröt mot NBA´s klädkod

Till historien kring skorna hör också att det bröt mot NBA:s klädkod. Ryktet gör gällande att den unge Michael Jordan bötfälldes med motsvarande 85 0000 kronor varje gång den blivande superstjärnan gick in på planen med de rödvita skorna.

Vad som är bekräftat att NBA skrev till Nike och förklarade det opassande med att bära skorna som bröt mot ligans klädkod.

Skoföretag använde brevet i omfattande reklamkampanj, med copyn: ”Medan NBA kastade dem ur spelet, lyckligtvis kan NBA inte hindra dig från att bära dem.”