Är du ett fan av riktigt starka droppar? Då kan Jack Daniels limiterade Small Batch Special Release Coy Hill High Proof vara whiskyn du väntat på, enligt Robb Report. Men håll i både hatten och korken. 

ANNONS

En isbit och en redig skvätt vatten rekommenderas varmt om du ska testa Jack Daniels senaste lansering Small Batch Special Release Coy Hill High Proof.  Det skriver Robb Report som testat whiskyn och refererar till den som ”raketbränsle”, om än med glimten i ögat.

Med ”high proof” avses som regel alkoholhalten i volym, gånger två. En whisky med 50 procent alkohol blir då en 100-proof whisky, medan en 120-proof whisky skulle bestå av 60 procent alkohol.

Fem olika provpunkter

Small Batch Special Release Coy Hill High Proof som påminner om en tidigare utgåva från i höstas ska enligt uppgift vara något utöver det vanliga vad gäller just alkoholhalt och bygga på samma framgångsrecept som Jack Daniels Old No. 7 med en bas på 80 procent majs, 12 procent mältat korn och 8 procent råg som fått mogna på fat på Coy Hills lager.

Till skillnad från den ursprungliga versionen har den här whiskyn tagits fram i de fem olika provpunkterna 143,6, 147,3, 149,8, 153,2 och 155,1. Det ger en minst sagt kraftfull whisky som bjuder på såväl brännande alkoholhetta som toner av farinsocker, karamell, äpple och kanel.

Kapacitet att trycka korken ur flaskan

Framförallt är det en whisky vars alkoholångor har kapacitet att trycka korken ur flaskan, om man ska tro en representant på Jack Daniels som varit med och tagit fram drycken, skriver Robb Report.

Ett uttalande som även företagets mästerdestillatör Chris Fletcher kan bekräfta.

”När vi hittade dessa fat i våra Coy Hill fathus visste vi direkt att vi hade något speciellt. Men på grund av det mycket låga utbytet och de otroligt höga proven var vi tvungna att vara kreativa i hur vi tappade dessa sista droppar. Vi batchade faten för att skapa unika profiler vid fem provpunkter som lyfter fram egenskaperna hos denna speciella vätska och utvecklade en ny kork med högre kompression speciellt designad för detta uttryck”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Den som vill ta reda på hur det förhåller sig med den saken kommer att kunna köpa whiskyn i begränsad upplaga i Jack Daniels butik. En liten flaska om 375 milliliter kostar då 55 dollar, motsvarande 550 kronor.

Läs även: Världens största whiskyflaska såld för 14 miljoner [Dagens PS]