Veckans vinresa går till USA och vinodlingsområdet Walla Walla Valley i Washington. En underregion till Columbia Valley som rymmer magiska vinupplevelser och enastående miljöer. Här är tipsar vi tillsammans med Decanter om tre moderna vingårdar och ett vinmecka du inte vill missa. 

ANNONS

Mellan Blue Mountains i sydost och kullarna i Palouse i norr hittar du Walla Walla Valley. En region som på vinspråk går under benämningen American Viticultural Area, AVA vilket talar om att regionen officiellt avsatts för vinodling.

Här väntar mer än 120 vingårdar och närmare 2 900 tunnland som utnyttjar måttlig nederbörd och soliga dagar på bästa sätt för att framställa bland annat Syrah, Grenache och Merlot, tillsammans med sötlök, vete och jordgubbar.

Washingtons äldsta vinerier

Som en del av moderregionen Columbia Valley AVA räknas området som ett av USA:s främsta och kan även stoltsera med några av staten Washingtons äldsta vinerier. Däribland Leonetti Cellar grundat 1977, liksom Woodward Canyon och L’Ecole No41 som startades upp 1981 respektive 1983.

Sedan dessa tre vingårdar etablerade sig har regionen fått en välförtjänt plats på vinkartan och lockat både mat- och vinintresserade. Här tipsar vi tillsammans med vinsajten Decanter om tre spännande och moderna vinmakare i området.

Konst, inredning och en bohemisk atmosfär hittar du på Grosgrain Vineyard. (Bild: Grosgrain Vineyard)

1. Grosgrain Vineyard

Du som uppskattar ett modernt och konstnärligt grepp kommer att känna dig som hemma på Grosgrain Vineyard, som drivs av modedesignern Kelly Austin, som även är delägare.

Hit kommer man för att njuta av unika och platsspecifika viner i  en atmosfär som andas både boheme chic och mångfald, från konsten på väggarna till vinflaskornas färgglada etiketter, skriver Decanter. 

Du som samlar och lagrar viner ska med fördel besöka Echolands Winery. (Bild: Echolands Winery)

2. Echolands Winery

Echolands Winery grundades under 2018 av sommelieren Doug Frost och hans vän Brad Bergman. Bakom vinerna står vinmakaren Taylor Oswald som sedan dess producerat bland annat Syrah, Grenache, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot som alla tål att lagras.

Här är produktionen begränsad vilket gör varje flaska i vinprovningsrummet än mer spännande.

Walla Walla Valley
Elegans och uttryck utlovas hos Prospice Wines. (Bild: Prospice Wines)

3. Prospice Wines

Prospice som på latin står för  framtidstro grundades under 2017 av Matt Reilly och Jay Krutulis. Här på en liten boutique-vingård produceras eleganta och uttrycksfulla viner av hög kvalitet med tonvikten på druvorna Grenache och Bourdeaux, men även gårdens Syrah har rönt framgångar i vinvärlden.

ANNONS
ANNONS

Av det skälet bör en vinprovning på Prospice Wines bokas med framförhållning. Det ger dig möjlighet att prova sex unika viner under 75 minuter och njuta av Walla Walla Valleys allra finaste druvor.

Läs även: Tre av Napa Valleys mest magiska vingårdar[Dagens PS]

Läs även: Så fixar du en bubblig vinprovning hemma [Dagens PS]