Dagens PS

"Världens mest eftertraktade whisky" kan bli din

"Världens mest eftertraktade whisky" kan bli din
En flaska av världens mest värdefulla whisky ropas ut på Sotheby's I november. Foto: TT/AP Photo/Kin Cheung
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

En flaska av “världens mest eftertraktade whisky” ska säljas på Sotheby’s i London. Den 96-åriga flaskan single malt är dock inte billig. Utropspriset ligger på 10 miljoner kronor, men slutpriset blir åtskilligt högre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En flaska whisky, snart hundra år gammal, ska säljas av anrika auktionshuset Sotheby’s i november.

Macallan Adami 1926 har kallats för “världens mest eftersökta whisky”, och utropspriset på 750 000 pund (lite drygt 10 miljoner kronor) är bara början enligt experterna, uppger Bloomberg.

Världsrekord 2019

Den eftertraktade flaskan säljs vid en auktion 18 november.

Senast en variant av Macallan 1926 såldes var 2019, när Sotheby’s sålde den för 1,5 miljoner pund (20 miljoner kronor), ett världsrekord när det gäller alkoholhaltiga drycker.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Drömflaska för många

Under åren 2018 och 2019 dök det upp tre olika flaskvarianter av Macallen 1926, vilket ledde till att världsrekordet slogs tre gånger i rad.

“Macallan 1926 är den whisky varje auktionsförrättare vill sälja och varje samlare vill äga”, säger Jonny Fowle, global chef för Sotheby’s spritavdelning enligt Bloomberg.

“Det är väldigt spännande att presentera en flaska till en Sotheby’s-auktion för första gången sedan vi slog rekordet för den här årgången för fyra år sedan”, fortsätter han.

Missa inte: Whisky-rekord: 55-åring drog in miljoner (Dagens PS)

Äldsta årgången

Macallan 1926 lagrades i sherryfat i mer än 60 år, och bara 40 flaskor tappades upp. Det gör Macallan 1926 till den skotska whiskyproducentens äldsta årgång.

ANNONS

Enligt auktionshuset Sotheby’s erbjöds en del av de 40 flaskorna till Macallans kunder, och 14 av flaskorna dekorerades med whiskytillverkarens ikoniska “Fine and Rare”-etikett.

Etikett av italiensk målare

Den italienske konstnären Valerio Adami designade etiketten till tolv av flaskorna, inklusive den som ska säljas vid den kommande auktionen.

Auktionshuset räknar med att slutpriset för den eftertraktade whisky-flaskan hamnar runt 1,2 miljoner pund (knappt 16 miljoner kronor) uppger Bloomberg.

Flaskan som nu ska säljas är den första som har renoverats av tillverkaren inför försäljningen med byte av kork, och nytt lim i kanterna på etiketterna.

Det går bra att lämna förhandsbud från och med 1 november.

Läs även: Whisky utklassar börsen – upp 373 procent (Dagens PS)

Läs även: Världens äldsta whisky funnen – bakom en källardörr (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS