Hela 80 procent av de franska vinskördarna uppges ha påverkats och leda till försäljningstapp på två miljarder euro i år.

ANNONS

Just nu jobbar den franska regeringen med ett räddningspaket till vinbönderna vars skördar nästan helt gått i stöpet i år på grund av stora temperaturväxlingar och frost, rapporterar The Guardian.

Omkring 80 procent av vinskördarna har påverkats och den den franske ministern Julien Denormandie beskriver det inträffade som den största lantbrukskatastrofen under århundradet. Två miljarder euro väntas försvinna i år i försäljningen på grund av vinkrisen.

Förstörelsen av vinodlingarna uppges ha drabbat Bordeaux, Bourgogne, Rhône-dalen och Provence, men även odlare av kiwifrukt, aprikoser, äpplen och annan frukt och grödor har påverkats.

Vin är emellertid Frankrikes största råvara och därför är slaget extra hårt där.

Vinproducenter har enligt The Guardian tänt små brasor i försök att rädda delar av vinskörden på sina åkrar. På nätterna har himlavalvet lysts upp av skenet från eldsflammorna på vingårdarna.

ANNONS
ANNONS

President Emmanuel Macron la ut en bild på Twitter med ljuset från eldarna på de utsatta vingårdarna, han uttryckte stöd för jordbrukarna som han konstaterar kämpar ”natt efter natt” för att skydda sina grödor.

Läs även: Vinbörsen slår nytt rekord – korken ur [DagensPS.se] »