USA begär vin-bedragare utlämnad i Ponzihärva

Uppdaterad: 14 dec. 2022Publicerad: 14 dec. 2022
USA begär vin-bedragare utlämnad i Ponzihärva
Cheferna på Bordeaux Cellars ljög om innehållet i företagets vinkällare för att lura investerarna på pengar. Foto: TT

USA vill nu att ekonomichefen i företaget som blåste investerare på stora pengar i en Ponzi-liknande härva ska lämnas ut. Chefen själv nekar till anklagelserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investerare i bland annat USA blev blåsta på minst 99 miljoner dollar (drygt en miljard kronor) i en bedrägerihärva som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Vd:n för Bordeaux Cellars Stephen Burton och hans partner James Wellesley är sedan tidigare dömda till fängelsestraff för ekonomisk brottslighet i England, och åtalades i våras i USA.

Ponzi-liknande bedrägeri

Bedrägeriet inleddes 2015 när representanter för Bordeaux Cellars åkte till konferenser och events för investerare och erbjöd förmögna investerare att gå in som långivare i attraktiva och snabba lån, med dyra viner som säkerhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

USA vill åtala chefen

Nu begär amerikanska myndigheter också den före detta CFO:n Andrew Fuller utlämnad, uppger Bloomberg.

Fuller kommer att åtalas för bedrägeri och penningtvätt. Han anklagas för att ha ljugit om storleken och årgångarna på Bordeaux Cellars samling, och därigenom fått investerare att satsa pengar.

Nekar till allt

Pengarna som man fick in användes för att fortsätta bedrägeriet, och för chefernas egen vinning, uppger USA:s representant i de rättsliga dokumenten, enligt Bloomberg.

Andrew Fuller var CFO från 2017 tills bubblan sprack 2019, och han nekar till alla anklagelser. Enligt Fullers advokater hade han ingen aning om Burtons bedrägeri.

Vd:n dömd till fängelse

Han motsätter sig en utlämning till USA på grunderna att det finns risk för att han skadar sig själv, och för att det kan innebära psykisk ohälsa för honom och hans sjuka fru.

Stephen Burton erkände sig 2019 skyldig till penningtvätt i en brittisk domstol, och dömdes till knappt fyra års fängelse. Han sitter för närvarande fängslad i Marocko, och USA har begärt också honom utlämnad.

Läs även: FTX-grundaren hamnar i ökänt fängelse 

Läs även: 13 års fängelse för Theranos-chefen Balwani 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS