Topplista: Länderna som dricker mest öl per capita

Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022
Underskatta aldrig en riktigt bra oktoberfest. Inte heller Tyskland som ölnation. (Foto: Pixabay)

Öl är en härlig dryck som uppskattas världen över, men självklart finns det vissa länder som tar öldrickandet till nästa nivå. Här är de tio länder som dricker mest öl per capita. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så har listan tagits fram

Den här sammanställningen bygger på data från det japanska holdingbolaget Kirin Holdings och visar de länder vars medborgare drack mest per person under 2020.

Att öst- och centraleuropeiska länder hamnar högt upp på listan, kan delvis härledas till rådande dryckeskultur, men även förklaras med att öl fortfarande är mycket prisvärt på dessa platser, skriver The Drinks Business. 

öl Kan en irländsk pub möjligen säga något om var i världen det egentligen dricks mest öl? (Foto: Pixabay)

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

10. Irland – 81,6 liter

Helt överraskade blir vi kanske inte över att finna Irland på en tiondeplats. Här är det en naturlig del av vardagen att svinga en bägare på puben, vare sig det är en Murphy’s eller Kilkenny.

9. Slovakien – 81,7 liter

Även om Slovakien ännu inte fått upp samma takt i sin ölkonsumtion som sina tjeckiska grannar som dricker omkring 100 liter mindre öl per person och år, gör de ändå ett bra jobb och landar på en niondeplats.

Att tjeckerna ligger i överkant beror i sin tur på att att ölbryggandet till stor del är förlagt till de regioner som sedan 1993 tillhör Tjeckien.

8. Litauen – 84,1 liter

Enligt Kirin Holdings tillhör den totala alkoholkonsumtionen per capita i Litauen en av de högsta i världen.

ANNONS

Faktum är att en genomsnittlig litauer konsumerar cirka 13, 2 liter alkohol per år. Däribland en och annan öl gissar vi.

7. Namibia – 84, 8 liter

Namibia är kanske inte det första landet som kommer upp på näthinnan när det gäller öl. Likväl är det härifrån som varumärken som Tafel och Windhoek lager stammar, tillsammans med Amstel och Heineken som landet brygger på licens.

Och nog dricks det även öl. Närmare bestämt 84, 8 liter per person och år, skriver The Drinks Business. 

6. Estland – 86,4 liter

Strax under Namibia, och högst upp på listan över de baltiska länderna, finner vi Estland. Ett land där ölen faktiskt inte är fullt så prisvärd jämfört med andra på listan, men där det ändå konsumeras tillräckligt för att att letterna ska knipa en sjätteplats.

ANNONS

öl Ölkonsumtionen i Tyskland minskade mellan 2019 och 2020, men landet är likväl en av världens mest öldrickande nationer. (Foto: Pixabay)

5. Tyskland – 92,4 liter

Nog hade det varit märkligt om Tyskland inte funnits med på den här listan. En oktoberfest utan öl är helt enkelt ingen fest.

Med det sagt har ölkonsumtionen i landet faktiskt minskat mellan 2019 och 2020, vilket kan härledas till pandemin då ett antal ölhallar och barer tvingades stänga ned.

4. Rumänien – 95,2 liter

Även om skatten på alkohol nyligen höjdes i Rumänien, både bryggs och dricks det fortsatt mycket öl.

ANNONS

Framförallt är priserna på den skummande drycken ännu överkomliga för gemene man, vilket gör att landet kommer upp i 95, 2 liter per person och år.

3. Polen – 96,1 liter

Som det nionde största ölproducerande landet i världen är det väl inte mer än rimligt att det dricks mycket öl i Polen?

2. Österrike – 96,8 liter

Österrike är känt för både öl och vin och betraktar båda dryckeskonsterna som en stor del av sitt kulturarv. Att det råkar finnas ett politiskt parti som enkom fokuserar på ölets väl och ve säger väl det mesta?

öl Dagen gryr i Prag, och kanske vankas det öl någonstans? (Foto: Pixabay)

1. Tjeckien – 181,9 liter

Javisst är det Tjeckien som toppar listan över öldrickande länder och med råge kniper förstaplatsen. En bragd som kan förklaras med att de konsumerar nästan dubbelt så mycket öl per capita som övriga länder.

På en bar i Prag går det också att komma över en öl för blygsamma 17 kronor, vilket kan jämföras med en pint i London, som sällan går under 5,5 pund, motsvarande 68 kronor. Hörde vi skål?

Läs även: Lista: Här är städerna där ölen är billigast

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS