Vad anser du vara ett rimligt pris för en pint med öl? Här är städerna i världen där du hittar den billigaste och dyraste ölen, allt enligt en undersökning utförd av jämförelseplattformen Finder. 

ANNONS

Öl är sällskapsdrycken som smakar lika bra på den brittiska puben som på stranden i Phuket. Dock kan prissättningen på den gyllene drycken skilja sig rejält åt beroende på var i världen du befinner dig.

Tur är väl då att jämförelseplattformen Finder gjort en sammanställning över de städer i världen där priserna på en pint med öl är som mest attraktiva.

Mått och pris varierar

Med pint avser man ett volymmått som främst används i vardagslag i Storbritannien, men även i USA. Dock skiljer sig de två ländernas måttenheter en skvätt åt, vilket gör att en brittisk pint motsvarar 0,56 liter, medan den amerikanska motsvarigheten rymmer 0,47 liter.

Det kan jämföras med svenskens stora stark som rymmer allt mellan 40 och 50 centiliter. Ett mått som kan variera med utskänkningsstället preferenser.

Med dessa måttvariationer på plats lär det knappast förvåna dig att även priset på en öl varierar, från den näst billigaste på 7,46 svenska kronor, till den allra dyraste som passerar hundralappen. Finders undersökning visar även att världsgenomsnittet på öl ökat med 0,4 procent jämfört med 2021, från 2,36 till 2,35 pund.

Här är städerna med dyrast respektive billigast öl.

Fem städer där ölen är dyrast

5. Libanon, Beirut – 7, 37 pund motsvarande 91 kronor.

ANNONS
ANNONS

4. Oslo, Norge – 7, 90 pund motsvarande 98 kronor.

3. Muscat, Oman – 7,97 pund motsvarande 99 kronor.

2. Dubai, Förenade Arabemiraten – 9,94 pund motsvarande 123 kronor.

1. Doha, Qatar –  9,98 pund motsvarande 124 kronor.

Fem städer där ölen är som allra billigast

5. Lagos, Nigeria 0,68 pund motsvarande 8,46 kronor.

4. Antananarivo, Madagaskar – 0,67 pund motsvarande 8,33 kronor.

3. Freetown,  Sierra Leone – 0,65 pund motsvarande 8,08 kronor.

ANNONS
ANNONS

2. Addis Ababa, Etiopien – 0,60 pund motsvarande 7,46 kronor.

1. Bujumbura, Burundi – 0,59 pund motsvarande 7,33 kronor.

I sin undersökning har Finder sammanställt data över de genomsnittliga priserna på öl i de mest befolkade städerna runt om i världen. Fler länder och ölpriser liksom analysen i sin helhet hittar du här!

Läs även: Absolut Vodka gör rekordår [Dagens PS]

Läs även: Bidrag ska ge Napa Valley övertag i klimatkampen [Dagens PS]