Dagens PS

Till nyår: Gratinerad hummer med västerbottenost

Hummer
Fira in det nya året med en gratinerad hummer. (Foto: Youtube/Ica)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 dec. 2022Publicerad: 30 dec. 2022

Inget nyår utan hummer. I år går vi för en klassiker och serverar den gratinerad med ett frasigt täcke av västerbottenost på toppen. Enkelt att förbereda och sagolikt gott!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Årets största kalenderfest är här och hummern med den! En delikatess som hängt med sedan 1920-talet och för många är lika helig som Tennysons nyårsklockor.

Här bjuder vi på en hummer i gratinerad kostym som med fördel kan beredas i förväg så att du kan hänge dig åt fyrverkerierna.

Till hummern och tolvslaget föreslår vi att du serverar ett glas Palmer Blanc de Blancs. En torr och frisk champagne med en trevlig prislapp som rankat högst i alla tester i år. Det är du värd!

Gratinerad hummer med västerbottenost

Recept för 4 personer

Ingredienser:

1 matsked smör
1 matsked vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl riven Västerbottensost
1 äggula
Salt
Peppar
2 hela humrar, färska eller djupfrysta
1/2 kruka gräslök eller annan färsk ört
Olivolja

Missa inte: Här är bäst Champagne i alla tester

ANNONS

Så här gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 225˚C, gärna grill.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning.

Tips! Ingen västerbottenost hemma? Då går det lika bra med parmesan eller någon annan smakrik ost.

3. Tillsätt försiktigt mjölken. Sänk värmen och låt koka ihop under omrörning till en sås under cirka två minuter.

4. Riv västerbottenosten och rör ned hälften av den i såsen. Tillsätt äggulan och stäng av värmen. Salta, peppra och smaka av.

Hummer

Klyv hummern försiktigt på längden. (Foto: Pixabay)

5. Dela din hummer försiktigt på längden med en vass kniv. Ta bort magsäcken som sitter längst upp i huvudet, närmast känselsprötet i skalhalvorna. Placera de tomma skalen i en ugnsfast form.

ANNONS

6. Plocka ur hummerköttet som finns i klor, leder och stjärt och skär i små portionsbitar. Vänd ner hummern i ostsåsen.

7. Fördela ost- och hummerblandningen i de tomma skalen och strö över resten av västerbottenosten. Hacka gräslöken fint.

8. Placera din ugnsfasta form högt upp i ugnen och låt gratinera under 10 minuter tills hummern fått fin, gyllene färg.

9. Ringla några droppar olivolja över hummern och toppa med gräslök och flingsalt.

ANNONS

Senaste nytt

10. Servera med smörstekt toast och ett glas champagne.

Smaklig spis och ett riktigt gott nytt år!

Recept inspirerat av Ica

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

ANNONS

Läs även: Tre stora mattrender inför 2023

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS