Ett udda fynd från en privatperson förra året har lett till avslöjandet av en omfattande härva vinförfalskningar i Italien. Genom att avlyssna mobiler har Italienska myndigheter nu också lyckats spåra kunder i Sydkorea, Kina och Ryssland.

När en privatperson hittade en låda av världens mest eftersökta viner i vägrenen förra året, blev det uppenbart att något inte stod rätt till. Efter ett års spaning har italienska finanspolisen nu slagit till mot en grupp som har förfalskat tusentals flaskor av kultvinet Sassicaia.

Enligt Guardia di Finanza har man arresterat två personer, med ytterligare ett stort antal misstänkta inblandade. De anhållna anklagas för att ha buteljerat och etiketterat falska flaskor av Sassicaia från årgång 2010 till 2015. Försäljningsvärdet på det falska vinet uppgår uppskattningsvis till flera tiotals miljoner kronor.

”Vinet kom från Sicilien”, konstateras det i Guardias rapport, ”buteljerna från Turkiet, och produktionen av etiketter, förslutningar, omslagspapper och trälådor var baserat i Bulgarien.”

De konfiskerade vinlådorna var avsedda för kunder i främst Sydkorea, Kina och Ryssland samt Italien. Rapporten avslöjar inte om några falska viner har hunnit nå de avsedda mottagarna.

Tyvärr inte första gången

Priscilla Incisa della Rocchetta är delägare och familjeambassadör för Tenuta San Guido, vinfirman som framställer Sassicaia. ”Tyvärr är det inte första gången det sker, och säkerligen inte sista gången heller,” säger hon till Wine Spectator. ”Det var vår tur den här gången, men det har också drabbat andra välkända italienska toppviner tidigare.”

ANNONS
ANNONS

Just nu finns inte Sassicaia tillgänglig att köpa i Sverige. Det går dock att få tag på via direktimport, priset hamnar då på cirka 3.500 kronor för en flaska.

Läs mer: Det jäser i Sverige – utlandet i sikte