Släktmiddagen är väl en sak. En och annan fika också. Men helgfrukosten är helig. Den vägrar nästan alla att dra in på.

Det är lite tuffare tider ekonomiskt för många och med det följer förändrade mönster i vardagen.

ANNONS

Redan under pandemin förändrades våra matvanor och inköp – och nu, med inflation på ena axeln och pessimism om framtiden på den andra, sker det igen.

Släktmiddag? Nja…

Ica har låtit göra en undersökning om vilka måltider vi kan tänka oss att spara in på – och det vi har lättast att skippa är mellanmål och fika.

Men noterbart många är även beredda att avstå både helgmiddagar och middagar med vänner och att ställa in en och annan släktmiddag.

Annat är det med helgfrukosten. Den är näst intill helig.

Endast 8 av 100 svarande hos Ica/Novus är beredda att dra in på en minska den.

Fler drar ner

Generellt är det också så att 37 procent tänker lägga mindre pengar på maten i år, att 25 procent vill minska matsvinnet bland annat genom att göra storkok och frysa in och att 11 procent vill äta mer vegetariskt, speciellt som det sistnämnda knappast är något som minskar utgifterna.

”Det är intressant att se att så många som en av fyra väljer att minska sitt matsvinn och fler äter vegetariskt, vilket dessutom är ett sätt att både handla billigare och värna klimatet”, säger Ann-Katrin Tottie, ansvarig för kundinsikt hos Ica Sverige.

ANNONS
ANNONS

Listan – måltiderna vi helst drar ner på
(Flera svar möjliga)
Mellanmål/fika 32 procent
Helgmiddag/middag med vänner 26 procent
Helglunch/Brunch 22 procent
Släktmiddag 20 procent
Vardagslunch 19 procent
Fredagsmys 19 procent
Vardagsmiddag 13 procent
Vardagsfrukost 12 procent
Helgfrukost 8 procent
Annan måltid 1 procent

…men 21 procent svarar ”Ingen av måltiderna, minskar andra kostnader”

Läs även: Här äter du den bästa frukosten i Stockholm [Dagens PS]