Svensk julklassiker hotas av råvarubrist

Ingen Jansson, ingen julfrid. Enkelt matematik. (Foto: TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 18 nov. 2025Publicerad: 18 nov. 2025

Det finns alltid något som går sönder inför julen. I år är det inte pepparkakshuset, utan en råvarobrist som hotar det svenska julbordets nervsystem: ansjovisen. Den milda, kryddiga, rosa filén som gör Janssons frestelse till just Jansson. Och nu varnar experterna för att den kan bli svår att få tag på lagom till dopparedagen.”

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Orklas kalla dusch: ”Historiskt dåligt fiske”

På Orkla Foods Sverige, landets viktigaste producent av ansjovis i burk, kämpar man åter med en bekant huvudvärk. ”Det har varit historiskt dåligt fiske”, säger kommunikationschefen Kajsa Petersson. Ironin är att årets fiske varit riktigt bra – men det hjälper inte. Ansjovis måste lagras, vila och mogna i sin kryddiga lake. Det som fångades i år når hyllorna först nästa år.

Det är lite som att försöka baka lussekatter utan saffran. Man kan försöka fuska, men resultatet blir aldrig riktigt bra.

Doftsatta husdjur – en miljardbransch

Husdjursparfym en 2,7 miljarder dollar-bransch. Forskare har testat vilka dofter som lugnar hundar – dessa dofter toppar listan.

Det började med skarpsill och slutade i nationell kris. (Foto: TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025
Ola Skogö - Modulärt byggande för flexibla samhällen
Spela klippet
PS Partner

Därför växer modulärt byggande i Sverige

10 nov. 2025

Skarpsillen som krympte

Den svenska ansjovisen består inte av ansjovis, utan av skarpsill. Och här pekar forskare på ett annat problem. I intervjuer i bland annat Dagens Arena berättar experter att skarpsillen inte växer som den ska. Den blir för liten, för klen, för tunn om filén. Ett oväntat gymkort för fiskbeståndet hade varit välkommet, men istället har vi fått en krympande råvara och fiskekvoter som enligt flera forskare ligger för högt.

När råvaran krymper, tvingas producenter leta alternativ. Orkla har därför testat annan fisk som bas för sin ansjovis. Traditionen möter modernitet, om än under protest. För vad är en Jansson utan rätt filé i bottenlagret.

Gamla synder vid råvarubrist straffar sig

ANNONS

SVT Nyheter påminner om att bristen inte är en engångsföreteelse. Vi har haft sämre tillgång flera år i rad och årets flaskhals är ett eko av förra årets dåliga väder och låga fångster. TV4 berättar att fisket periodvis slogs ut helt i fjol, och eftersom ansjovis måste lagras i månader innan den är redo för butik var det upplagt för problem.

Det blir som när du glömmer köpa glögg till första advent – du kan inte åtgärda det kvällen innan. Lagringen tar tid, och tiden tar aldrig genvägar.

LED-ljuset som skapar huvudvärk – och kostnader för fastighetsägare

LED-lampor har marknadsförts som energisnåla mirakelprodukter. Men nu varnar forskare för att tekniken, i fel utförande,

När Orkla säger ”det löser sig nästa år” och du försöker låta optimistisk. (Foto: Pressbild)

Julbordets folkstorm

Butiker väntas nu ransonera mängden burkar per kund, och redan nu rapporteras det om tomma hyllor i vissa kommuner. Stressnivån i svenska kök stiger. Årets mest laddade fråga är inte längre om köttbullarna ska vara stekta i smör eller margarin, utan om Jansson överhuvudtaget ska få komma till bordet.

Alternativen är inte katastrofala – löksill, senapssill eller till och med sardeller – men ingen av dem ger den där heliga kombinationen av grädde, lök och kryddig sötma som gör Janssons frestelse till det mest demokratiska på julbordet.

Restaurangdöden slår hårt – men Slussen fortsätter duka upp för fler gäster

Restaurangdöden i Stockholm ligger på nivåer som branschen inte sett sedan finanskrisen.

Svensk jul 2025: barnen vill ha julklappar, vuxna vill ha ansjovis. (Foto: TT)
ANNONS

Lugn, råvarubristen löser sig (nästa år)

Den tröstande nyheten är att årets starka fiske borde fylla lagren för nästa jul. 2026 ser alltså ljusare ut, i alla fall för alla som lever för ugnen, potatisen och den gyllene gratängen.

Tills dess är det bara att luta sig tillbaka, skruva ner förväntningarna och kanske, eventuellt, möjligen – dela på en Jansson med grannen. Eller hålla hårt i den sista burken som om det vore en dyrbar julklapp.

Källa: Sveriges Radio, SVT Nyheter, TV4, Dagens Arena.

Vill du läsa mer om mat och krogar? Då rekommenderar vi vår livsstilssatsning Perfect Weekend, där du bland annat kan du läsa om Viggos dagbok: DNA-chock och en maffig vernissage och Vi listar Stockholms bästa asiatiska krogar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
BLACK WEEKS Spara upp till 54% på Verisure hemlarm

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet

Räkna ut ditt pris!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Urangruvor redo för come-back i Sverige?

18 nov. 2025
ANNONS
ANNONS