Några Black Friday-erbjudanden från Systembolaget lär vi nog inte få i år heller. Bra köp går att göra i alla fall. Här tipsar vi om fem fyndstämplade röda viner som sätter färg på den grå årstiden.

ANNONS

Många älskar vårt lands årstidsväxlingar, medan andra nog hellre skulle vilja behålla sommartemperaturer och solljuset mest hela året. I vilket fall så leder de skiftande årstiderna till att vi föredrar olika typer av viner beroende på säsong.

Det kan man tydligt utläsa av Systembolagets försäljningsstatistik – föga förvånande föredrar vi roséviner framförallt på sommaren. Vita viner har också sin tyngdpunkt under den ljusa delen av året. Röda viner säljer bra under hela året, men allra mest under slutet av året.

Det hänger säkert ihop med att vi gärna äter lite kraftigare och smakrikare mat under hösten och vintern. Hösten är ju till exempel högsäsong för svenska lamm och viltkött. Dessutom brukar svampplockarnas vedermödor gärna hamna i grytor och annat gott.

Fem röda fynd som passar till årstiden

Här har jag valt ut fem fynd från olika länder mellan 100 och 200 kronor: röda viner som passar till årstidens maträtter, men som också är goda till en ostbricka. Ett par har jag skrivit om tidigare, övriga är nya bekantskaper.

Vinerna kommer från olika länder – några är gjorda på samma druvsorter, men ger olika karaktär. Det kan därför vara roligt och lärorikt att prova vinerna samtidigt. Vilken blir din personliga favorit?

J. Lohr South Ridge Syrah 2017

Paso Robles, Central Coast, Kalifornien, USA, Nr 2332, 170:- Beställ här

ANNONS
ANNONS

VinfyndOmdöme: En riktig fruktbomb med generösa toner av björnbär, plommon, hallon, choklad, vanilj, kryddor och en trevlig ekton. Fylligt, samtidigt välbalanserat och lättdrucket.

Vinet görs av 95% Syrah från distriktet Paso Robles i södra Kalifornien, där den välkända komedin Sideways delvis spelades in. Druvorna skördades innan de våldsamma skogsbränderna bröt ut i närheten under 2017.


Brancaia Tre 2017

IGT Toscana, Italien, Nr 75501,142:- Beställ här

VinfyndOmdöme: Elegant och rikt med tydliga toner av mörka körsbär, vinbär, kryddor och choklad. Integrerad ekton och bra längd på avslutningen.

En ’Super Tuscan’ till budgetpris i sammanhanget. Vinfirman Brancaia är baserat i hjärtat av Toscana. Vinet är gjort av 80% Sangiovese, och resterande 20% består av Merlot och Cabernet Sauvignon.


 

ANNONS
ANNONS

Les Sorts Selecció 2018

Monsant, Katalonien, Spanien, Nr 70217, 119:- Beställ här

VinfyndOmdöme: Generös, och samtidigt nyanserad, fruktig smak av mörka röda bär med en tydlig kryddighet. Fin nyans av ekfat, i en förvånansvärt välbalanserad stil för pengarna.

Gjort av druvsorterna Carignan (Cariñena på spanska) och Grenache (Garnacha) i lika delar, från det relativt okända distriktet Montsant. Området ligger granne med det kultförklarade Priorat, i närheten av den spanska staden Tarragona.


Château Courac 2016

Côtes du Rhône Villages Laudun, Frankrike, Nr 2007, 119:- Beställ här

Vinfynd

Omdöme: Generös, fruktig smak av björnbär, vinbär, kakao, lakrits och peppar. Rejäl, men ändå avrundad strävhet med bra syra. God avslutning med viss längd.

ANNONS
ANNONS

Vinet är gjort av druvsorterna Syrah, Grenache, Mourvedre och Counoise. Laudun ligger inte långt från det berömda distriktet Gigondas, i södra delen av franska Rhônedalen. Mer om vinet här.


Quara Single Vineyard Malbec 2017

Cafayate, Salta, Argentina, Nr 6551, 159:- Beställ här

Vinfynd

Omdöme: Rejält fruktigt, smakrikt vin med inslag av björnbär, svarta vinbär, kaffe, kryddor, med tydlig ekton. Bra balans mellan frukt, strävhet och syra med en lång avslutning.

Vinet är gjort av 100% Malbec från kanske världens högst belägna vingård i Anderna. Mer om vinet här.