Sverige belönades med tre stjärnor när Guide Michelin under gårdagen presenterade den nordiska utgåvan av sin åtråvärda krogguide. 

ANNONS

Det blev en stjärnbeströdd kväll för Norden när franska Guide Michelin under en gala i norska Stavanger tillkännagav vilka krogar som förtjänat en plats i deras guide för 2022.

I guiden som totalt består av 255 nordiska restauranger erhöll elva finkrogar en stjärna, varav tre av dessa gick till Sverige. Ett stjärnfall som visar på att Nordens kulinariska scen är en kraft att räkna med.

Tre nya svenska stjärnkrogar

I Sverige fick vi under kvällen tre nya stjärnkrogar i Knystaforsen, Nour och Adam och Albin.

Knystaforsen är den halländska krogen som inredd i ett gammal sågverk mellan floden och skogen sätter naturen i centrum och praktiserar matlagning över öppen eld. Som ett led i det serverar kökschefen Nicolai Tram även en av restaurangens rätter runt lägerelden.

Nour är den hyllade kocken Sayan Isakssons hyllning till sina egna rötter som kombinerar asiatiska smaker med svenska råvaror i originella avsmakningsmenyer.

Sist men inte minst, Adam & Albin, som även de får en stjärna. Bakom det sex år gamla konceptet står den dynamiska duon Adam Dahlberg och Albin Wessman, som sätter en ära i att leverera såväl smakupplevelser som interaktion med sina gäster.

Två gröna stjärnor för hållbarhet i framkant

I våra grannländer fick danska Frederikshøj i Århus sin andra stjärna, så även finska restaurang Palace i Helsingfors. Det ökar det totala antalet tvåstjärniga restauranger i den nordiska guiden till 14 restauranger.

Sin första stjärna fick ÓX i Reykjavík, Kaskis i Åbo, MOTA på Själland, Jatak i Köpenham, de tre krogarna Hot Shop, Hyde och Schlägergården i Oslo och Lysverket i Bergen.

Utöver stjärnorna tilldelades 32 restauranger även en Bib Gourmand och 38 en grön Michelinstjärna, som årligen delas ut som ett bevis på  hållbar och ekologisk gastronomi.

ANNONS
ANNONS

Även här kunde Sverige vara med och glänsa med krogarna Oxenstiernan och Knystaforsen, som med hjälp av lokala råvaror och hållbara leverantörer minskat sitt klimatavtryck.

Läs även: Stockholm har två av världens bästa barer [Dagens PS]

Läs även: Nordens bästa barer 2022 – hela listan [Dagens PS]