Utsträckt längs det Adriatiska havet, nära Centraleuropa väntar Kroatien, det femte mest populäraste semesterlandet bland européer enligt en färsk rapport från European Travel Commission, ETC. Du som ännu inte utforskat detta semesterparadis finner sex goda skäl att boka en resa här. 

ANNONS

Kroatien är landet som förenar ett rikt kulturarv med hisnande natur och ändlös kust. Hit har europeiska turister under den senaste åren vallfärdat för att njuta av sol och bad.

Trots att Kroatien i dag är högt rankad som semesterort är det fortfarande många soldyrkare och äventyrare som ännu inte upptäckt storheten med landet, som faktiskt har något att erbjuda för alla. Inte minst när det kommer till kulinariska upptäckter och viner.

Här är sex skäl att packa väskan redan idag.

1. Ett mecka för foodies

Vad långt ifrån alla känner till är att Kroatien faktiskt är något av ett mecka för foodies. Du som hyser ett stort matintresse kan därför vänta dig en smältdegel av influenser från både från öst och väst.

Framförallt en perfekt mix av enkla restauranger av typen som serverar lokala delikatesser direkt från grillen och mer exklusiva lyxkrogar i städer som Zagreb och Split, för dig som föredrar fine dining.

ANNONS
ANNONS

2. Förstklassiga viner

Redan de gamla grekerna odlade vin på Stari grad-slätten på ön Hvar som i dag är en del av UNESCO:s världsarvslista.

Här finns alla möjligheter att njuta av högklassiga viner på Pelješac halvön utanför Dubrovnik, ön Korčula och Istrien med sin egna druva Malvazija. De bästa vita vinerna hittar du i vinriket Slavonien.

3. Historiska vingslag i Opatija

Varför inte Semestra som kejsar Franz Joseph, Tjechov, Albert Einstein, Gustav Mahler eller kung Oscar II? I Opatija, kommer 1800-talet till liv i arkitektur, wienercaféer och design och samlar dagens kroatiska elit.

Tar du direktflyg till Rijeka finner du även Kvarnerbuktens sköna skärgård med öar som Mali Lošinj ett stenkast bort.

Kroatien
För dig som hyr en segelbåt med eller utan kapten väntar en magisk ö-värld. (Bild: CNTB)

4. En ö-värld att dö för

I hamnstaden Split väntar det Adriatiska havets fantastiska ö-värld på att utforskas. Du som drömmer om det stora blå bokar med fördel en båt med eller utan kapten som tar dig till öar bortom turiststråken. Ett äventyr till havs du sent kommer glömma.

Kroatien
En resa till Kroatien garanterar en ändlös kust och hisnande natur. (Bild: CNTB)

5. Mäktiga vyer

Mellan Zagreb och Zadar hittar du Plitvice Nationalpark, en oas för den som värdesätter vandring, berg, mäktiga vattenfall, spektakulära vyer och frodig regnskog, tillsammans med den flora och fauna som erhållit UNESCO-status. Kort sagt naturlig magi!

ANNONS
ANNONS

6. Förtrollande stränder

Idylliska Rovinj med sin vackra kust bjuder på såväl medeltida murar och pinjeskogar som små vikar och klippor kantade av restauranger. En riktig juvel som i år utsetts till Europas vackraste stad med strand av resetidningen Condé Nast Traveler.

En annan favorit är den 60 km långa Makarska rivieran med lena och barnvänliga stränder. Den som tar sig söder om split finner även där rivieror att förlusta sig på. Däribland den okända Omis Rivieran med små idyller som Mediċi, Staniċi och Mimice.

Mer information och tips om Kroatien hittar du här!

Läs även: Världens mest imponerande vatten- och nöjesparker [Dagens PS]