Har du för avsikt att leta sommarhus i Sverige den närmaste tiden? Då kanske det är läge att tänka om. Pandemin har, till skillnad från i Sverige, dämpat prisutvecklingen på många håll i världen. Nu är en välskött vinegendom till salu i närheten av den sydfranska staden Bergerac.

ANNONS

Att köpa ett vinslott i de klassiska delarna av Bordeaux är en rejäl investering, och det är sällan det överhuvudtaget kommer ut några objekt på marknaden. Då kan det vara lockande att rikta blickarna mot exempelvis Bergerac, ett tiotal mil österut.

Här är prisnivån betydligt lägre, och har dessutom pressats av den rådande coronapandemin. Nu erbjuds via investmentfirman Vineyards Bordeaux en välskött vinegendom i AOC-distriktet Côtes de Duras för €2,5 miljoner, vilket motsvarar dryga 25 miljoner kronor. Ett fynd jämfört med granndistrikten västerut.

Även här finns mycket goda förutsättningar för vinframställning. Vinerna från områdena runt Bergerac har en lång och ärofylld historia, som sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Exempelvis utfärdade Kung Henrik III av England redan år 1255 ett dekret som garanterade områdets viner fri frakt.

Egendomen som är till salu producerar 200.000 flaskor vin om året, både rött och vitt. (Foto: Christie's International Real Estate)
Egendomen som är till salu producerar 200.000 flaskor vin om året, både rött och vitt. (Foto: Christie’s International Real Estate)

All inclusive

För den som slår till på det utannonserade objektet, ingår allt som behövs för högklassig vinframställning. Vingårdarna är planterade med Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc och Sémillon som sammanlagt ger cirka 200.000 flaskor vin om året. Det lär täcka de flestas husbehov.

Ett modernt vineri, källare för ekfatslagring och ett provningsrum ingår i köpet. Det finns också möjlighet att erbjuda de sex personer som är anställda och sköter vinverksamheten fortsatt arbete.

ANNONS
ANNONS

Dessutom ingår den helrenoverade, slottsliknande villan som bostad. En rejäl pool, gästbostad och en föreståndarvilla finns förstås också. Allt säljs ’turn-key’, vilket innebär att det bara är att flytta in – möblerat och klart.

Läs mer: Vad kostar en vingård i Frankrike nuförtiden?