Dry January är här. För dig som överväger att inleda året med en vit månad kommer här tre tänkvärda tips som gör det enklare att sätta upp hållbara mål. 

ANNONS

Januari är den månad då all den eftertanke vi ruvat på under jul och nyår ska manifesteras. Träningen ska komma igång och julmaten sjunka undan till förmån för sundare alternativ.

Och så alkoholen. En ingrediens som har en förmåga att öka i mängd under långa helger med mycket av livets goda.

Ett återkommande löfte brukar därför vara att dra ned på alkoholen eller ta en vit månad i samband med det nya året. Något som kan vara lättare sagt än gjort. Kanske även uppmärksamma dig på att du eller någon närstående behöver mer än ett tillfälligt uppehåll.

Utifrån det perspektivet kan en närmare titt på ditt förhållande till alkohol vara precis vad du behöver för att bryta destruktiva mönster, eller bara må lite bättre.

Här är tre tips framtagna av CNN:s experter som hjälper dig bena ut dina alkoholvanor och sätta upp rimliga mål.

Missa inte: Maten som håller ditt hjärta friskt 2023 – 3 tips [Dagens PS]

Vit månad
Låt målen du sätter upp för dig själv vara smarta och rimliga. Oavsett om de rör ditt drickande, arbete eller din drömkropp. (Foto: Pixabay)

1. Våga vara transparent

Det finns ett stigma när det kommer till alkohol som gör att vi inte alltid vågar pratar om vad och hur vi dricker högt, men faktum är att lite transparens från din sida kan göra det enklare att uppnå de mål du satt upp.

ANNONS
ANNONS

”Om du offentligt säger att du kommer att göra något, är det mer sannolikt att du håller fast vid det än om du håller det för dig själv”, säger Dr Sarah Wakeman, medicinsk chef för Substance Use Disorders Initiative vid Massachusetts General Hospital, till CNN.

Genom att vara tydlig med din målsättning gör du det samtidigt möjligt för vänner eller familj att stötta dig under resans gång, vilket brukar kännas ganska bra.

2. Identifiera dina triggers

Även om du inte brottas med svåra alkoholproblem eller har för avsikt att sluta dricka helt och hållet, är ett bra och användbart tips enligt Dr Wakeman att identifiera dina så kallade ”triggers”.

Kanske finns det tillfällen då du har en tendens att dricka mer än du initialt tänkt, eller situationer då du förlorar omdömet?

Här kan en bra metod vara att skriva ned reflektioner, framsteg och bakslag, eftersom det åskådliggör dina känslor så att du lättare kan känna igen dem och undvika att dricka nästa gång du känner dig sårbar?

Något som kan vara effektivt även om du inte känner dig redo för att ta en paus, skriver CNN.

”För vissa människor kan det vara väldigt svårt att säga jag ska inte dricka på en hel månad, så att försöka göra det kan visa dig hur lätt eller svårt det är för dig”, säger neuropsykologen Dr. Sanam Hafeez, som håller lektioner vid Columbia University’s Teachers College.

ANNONS
ANNONS

3. Satsa på smarta mål

I likhet med annat utvecklingsarbete är det viktigt att de mål du sätter upp för dig själv är hållbara.

En bra modell för det finner du i engelskans ord ”smart”. Enligt den mallen behöver de mål du sätter upp för ditt drickande vara specifika, mätbara och uppnåeliga som i engelskans ”achievable”. De behöver även vara relevanta och tidbaserade.

”Om du sätter en ribba för högt kan du misslyckas, så det är bättre att sätta upp mindre mål för att uppnå det. Ingenting börjar utan ett ärligt samtal med dig själv”, säger Dr Hafeez till CNN.

Smart:
1.Specific – Ju mer du lyckas ringa in ditt mål, desto enklare. Prova därför att sätt upp ett specifikt mål, som till exempel att dra ner på ditt drickande tre dagar i veckan.

Du kan därefter addera dagar tills du når ditt slutgiltiga mål.

2. Measurable – Hur många enheter alkohol kommer du att göra avkall på och hur stort är egentligen ett glas?

En rimlig storlek att utgå från är enligt CNN 12 ounces för en öl, motsvarande 3,5 deciliter. Ett glas vin kan i sin tur vara 1,5 deciliter, och en servering sprit 0,5 deciliter.

3. Achievable – Ett enkelt sätt att göra ditt mål hållbart och i det långa loppet uppnåeligt är att undvika sociala sammanhang​​ där det serveras alkohol  under ditt uppehåll.

ANNONS
ANNONS

Detta eftersom det kan vara svårt att tacka nej. Framförallt finns det en rad alkoholfria aktiviteter att utforska.

4. Relevant – En lika rimlig som relevant fråga att ställa sig är hur en vardag utan alkohol kommer att se ut? Bara du kan ta reda på svaret.

5.Time based – Gör en uppskattning över inom vilken tidsram ditt uppehåll ska vara. Vill du fortsätter efter att tiden löpt ut går det alltid att sätta upp nya delmål.

Sist men inte minst var snäll mot dig själv. Vare sig målen du sätter upp rör ditt drickande, arbete eller din drömkropp.

Vill du läsa mer om hälsa och livsstil? Så här enkelt skaffar du Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev

Läs även: Experten: Därför ska du nå dina mål – och därför inte [Dagens PS]