Dagens PS

Rönen mot strömmen: Ja till ost och vin

Rödvin och rött kött ska intas med måtta. Så är det. Men det behöver inte betyda ett totalt förbud om vi ska tro forskningen.
Rödvin och rött kött ska intas med måtta. Så är det. Men det behöver inte betyda ett totalt förbud om vi ska tro forskningen. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Tröttnat på tråkiga nyheter? Då kan dessa rön pigga upp. Åtminstone lite grann.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ost och vin. En källa till njutning, som även kan ge oss huvudvärk. Och det bokstavligen. Än värre – försämra vår hälsa.

Utifrån det perspektivet är inte det alls konstigt att forskningen återkommande, och med all rätt, uppmanar till måttlighet när det kommer till livets goda.

Gjorde det omöjliga

Relativt nyligen kunde Dagens PS berätta om den 55-årige entreprenören Simon Nicholls som beslöt sig för att göra det omöjliga och bekämpa sin tidiga Alzheimers, genom att radikalt förändra sin livsstil – och lyckades.

Så ser det också ut framgent, om än med lite nya rön gjorda på området.

ANNONS

Senaste nytt

Ost och lammkött

En studie som tidigare utförts vid Iowa State University och publicerats i Journal of Alzheimer’s Disease visar nämligen att viss konsumtion av ost, kött och rödvin kan hjälpa till att mildra symtomen på demens.

Enligt studien framgår det att ost och lammkött en gång i veckan, minskar riskerna för demens. Detta då proteinnivåerna i hjärnan skyddas mot skador, skriver The Drinks Business.

Daglig dos rött vin

ANNONS

Vidare pekar resultaten ut ost som den mest skyddande näringskällan mot kognitiva problem, medan en daglig dos av rödvin, och alltså veckovis konsumtion av lamm, förbättrar den långsiktiga kognitiva funktionen.

Omvänt visar studien att för mycket salt i kosten är den största bidragande orsaken till försämrad kognitiv funktion.

Genetik spelar roll

Dr. Auriel Willette, en av forskarna bakom studien, betonar dock vikten av fler kliniska studier för att bekräfta dessa fynd, och se hur kostförändringar kan påverka hjärnhälsan över tid.

PhD-kandidaten Brandon Klinedinst påpekar samtidigt att genetiska faktorer kan spela en roll, men att rätt matval kan förebygga sjukdomen och kognitiv nedgång.

Flera riskfaktorer

Det är också viktigt att understryka att andra studier som gjorts på ämnet visar på fler riskfaktorer att se upp för.

Hit hör exempelvis rökning och fetma, som tillsammans med tio riskfaktorer till står för närmare 40 procent av demensfallen globalt.

Så gick studien till: Studien omfattar nästan 1 800 britter, i åldrarna 46 till 77 år, som alla fick frågor om sin konsumtion av olika livsmedel och alkohol. De genomförde sedan intelligensprov vid flera tillfällen.

ANNONS

Läs mer:

114-åringens hemlighet: Ett glas om dagen. Dagens PS

12 faktorer för demens: Så minskar du riskerna. News 55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]