Dagens PS

Han gjorde det omöjliga: Bromsade Alzheimers

Det finns i dag ingen bot för Alzheimers. Ändå finns det personer som nästan lyckas med det omöjliga
Det finns i dag ingen bot för Alzheimers. Ändå finns det personer som nästan lyckas med det omöjliga.(Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 19 maj 2024Publicerad: 19 maj 2024

Han bar på en hög genetisk risk för Alzheimers. En diagnos som fick honom att förändra sin livsstil radikalt. Resultatet? Förbluffande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var för ett drygt år sedan som Simon Nicholls, en 55-årig entreprenör, fick veta att han löpte en hög genetisk risk för Alzheimers – den mest förekommande formen av demens, som enligt Svenskt Demenscentrum, står för mellan 60 och 70 procent av alla fall.

Alzheimers är en smärtsam sjukdom för alla inblandade som ofta har ett utdraget och plågsamt förlopp. Särskilt som symtomen endast kan lindras, men inte hejdas.

En slutsats som dragits på senare tid är att sjukdomen orsakas av onormal uppbyggnad av proteiner i och runt hjärncellerna.

Trots aktiv forskning finns dock inget botemedel mot Alzheimers, även om stora framsteg gjorts.

Radikal förändring

Nicholls diagnos visade att han bar två kopior av den så kallade APOE4-genen, vilket ökar risken att utveckla sjukdomen minst tiofaldigt.

En framtid som han dock vägrade acceptera.

Han beslöt sig därför för att göra det omöjliga och bekämpa sin tidiga Alzheimers, genom att radikalt förändra sin livsstil.

I januari 2023 blev Nicholls deltagare nr 34 i en ny klinisk prövning vid vid institutet för neurodegenerativa sjukdomar i Boca Raton, Florida.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Drog ned på socker och alkohol

Med hjälp av neurologen Dr. Richard Isaacson implementerade han snabbt förändringar i sin kost och motion. Han var samtidigt noga med att reducera stressen i vardagen och såg över sina sömnvanor.

Vidare ersatte Nicholls socker och artificiella sötningsmedel med en växtbaserad diet. Han undvek även alkohol och ultraprocessade livsmedel.

En livsstilsförändring som tillsammans med daglig styrketräning och medicinering visade sig göra hela skillnaden.

Efter nio veckor hade Nicholls inte bara gått ned i vikt och förbättrat sina blodvärden, utan även normaliserat sina kolesterolnivåer.

Tappade hakan

Fjorton månader senare kom beskedet som fick Dr. Richard Isaacson att tappa hakan.

Utöver de ovan nämna förbättringarna i Nicholls hälsa hade blodbiomarkörerna för Alzheimers sjukdom i Nicholls hjärna nästan helt försvunnit.

“Jag var tvungen att hämta andan. Det var en total chock: Blodproven på hans hjärna hade normaliserats,” säger Isaacson, forskningschef vid Institutet för neurodegenerativa sjukdomar i Boca Raton till CNN.

ANNONS

Envishet och beslutsamhet

Så hur gick detta mirakel till?

Ett svar på den frågan kan enligt Isacsson stavas pannben – envishet och beslutsamhet.

“Simon var på ett uppdrag, som om döden stirrade över hans axel”, säger Isaacson.

Att livsvanor har en stor inverkan på sjukdomens utveckling har också återkommande konstaterats.

Bland annat har forskningen lyckats identifiera 12 modifierbara riskfaktorer, som i någon mån bekräftar Nicholls omvändning.

Vinner tid

Något som i sin tur ingjuter hopp hos forskare som Dr Isacsson, även om sjukdomens framfart lärt honom att vara försiktigt optimistisk:

“Jag använder inte termen ‘vända’. Jag vet inte vad ‘vända’ betyder när det gäller Alzheimers. Men de resultat vi har sett med Simon och några andra patienter i vår forskning är extremt spännande”, säger han.

ANNONS

Och vad säger Simon själv?

“Jag har en 3-årig son och en 8-årig son. Det är väldigt viktigt för mig, när jag blir äldre, att försöka vara där för dem i framtiden. Det finns många i livsstilen du kan göra för att förhoppningsvis skjuta sjukdomen bakåt och ge dig själv mer tid, vilket är allt vi behöver tills vi hittar ett botemedel”, säger Nicholls till CNN.

Läs även:

12 faktorer för demens: Så minskar du riskerna. News 55

Studie kan ge nytt sätt att behandla Alzheimers. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

pension
Spela klippet
Pension

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

04 dec. 2024
ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Klart idag: Sänkt skatt med 3 221 kronor efter nyår för miljoner […]