Den 30 maj går den internationella vinveckan Riesling Week av stapeln. En hyllning till den tyska nationaldruvan Riesling som firas runt om i världen och i år uppmärksammas på ett femtiotal svenska restauranger. 

ANNONS

Riesling är den mångsidiga druvan som passar utmärkt till såväl det nordiska som det asiatiska köket och bjuder på en bred smakpalett som tycks falla svenska vindrickare på läppen.

Statistik från Systembolagets visar nämligen på en ökad försäljning av tyska vita viner, där Riesling står för merparten, med närmare 2 procent under årets första kvartal. En siffra som kan ställas mot den totala marknaden för vita viner i Sverige, som minskat med mer än 2 procent.

De som ännu inte upptäckt Riesling har nu alla chanser att utforska druvan tillsammans med matchande kulinariska upplevelser under hela två veckor då den internationella vinveckan Riesling Week går av stapeln.

Hyllning från Ystad till Kiruna

I år involverar firandet ett femtiotal svenska restauranger och vinbarer från Ystad i söder till Kiruna i norr som kommer att erbjuda sina gäster Riesling på glas, flaska eller i ett vinpaket tillsammans med utvalda maträtter.

Bakom den svenska satsningen på Riesling Week står Wines of Germany som i likhet med förra året samarbetar med Star Wine List för att marknadsföra eventet och sammanställa all nödvändig information kring de krogar som deltar och deras erbjudanden.

Nu stundar en kavalkad av allt från knastertrorra och honungssöta viner till mousserande Sekt, oavsett om du föredrar en aperitif i solen eller vill matcha din Riesling till skaldjur eller ost.

Gabriella Finnborg, representant för Wines of Germany i Sverige, är en av dem som verkligen vill slå ett slag för Riselingdruvans mångsidighet.

”Tysklands 13 vinregioner bjuder på en mångfald av stilar och på senare år har det även kommit allt fler naturviner som gjorts på Riesling”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Riesling week går av stapeln den 30 maj och varar till och med den 12 juni. Bland de Stockholmskrogar som deltar i år återfinns bland annat vinbarerna Grus Grus och Tyge & Sessil, liksom restauranger som Konstnärsbaren, KB och Värdshuset Ulla Winbladh.

Blir du nyfiken? Ta del de aktiviteter som sker under Riesling Week och alla restauranger som deltar här!

Läs även: Två nya hantverksviner från sydfransk vinlegendar [Dagens PS]