Dåliga skördar driver upp priset på durumvete, en av huvudingredienserna i pasta. Det gör italienska tillverkare nervösa.

ANNONS

”Vår familj har varit i den här branschen i 110 år, men vi har aldrig upplevt en situation som denna”, säger Giuseppe Ferro, vd på La Molisana SpA, en av Italiens största pastaproducente, till italienska nyhetssajteen Il Sole 24 Ore.

Enligt Ferro så skyndar sig stora pastatillverkare för att lagra sädesslaget, som kan lagras i upp till två år. Torka och hetta har slagit hårt mot veteodlingarna i Kanada, som är världens största producent av durumvete.

En rapport från Quorom Corp slår fast att spannmålstransporter från hamnar i västra Kanada var ner 41 procent i den tredje veckan i augusti, jämfört med samma tid föregående år, skriver Bloomberg, som tillägger att även i Europa har skördarna skadats av kraftiga regn under sommaren. Även vetet i Ryssland har ett dåligt år, till följd av en tuff vinter.

Effekten kommer att bli dyr pasta framöver, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Brist på räkor på Västkusten: ”Ingen som tjänar på det” [Dagens PS]