Priset på räkor har stigit rejält på Västkusten, då fångsten varit runt 35 procent mindre än i fjol samtidigt som efterfrågan ökar, rapporterar TT Nyhetsbyrån. 

ANNONS

Roger Thilander, vd på Göteborgs Fiskauktion, säger till TT (länk till SvD) att det är oklart varför fångsten av räkor är sämre i år än i fjol. Men trenden finns även i grannländerna Danmark och Norge.

”Fiskarna har olika förklaringar som svängningar, cykler, värme, strömningar och väder. Men ingen har en säker anledning”, säger han till TT.

Efterfrågan stiger samtidigt. Många spenderar sin semester hemma i Sverige, och restaurangerna har öppnat upp igen efter coronapandemin. Effekten är att priserna ökar rejält. Snittpriset för räkor hos fiskhandlarna låg på cirka 250 kronor per kilo.

”Det är priset som fiskhandlarna eller grossister betalar på auktionen. Sedan ska moms på innan räkan sätts ut till försäljning. Det finns nästan ingen marginal kvar så även om räkan kostar mycket pengar är det ingen som tjänar på det just nu”, säger Roger Thilander.

Priserna är cirka 25 procent högre än i fjol, skriver TT. Även lokala medier har rapporterat om brist på räkor på Västkusten.

ANNONS
ANNONS

”Folk köper ändå. Det är många som har semester och vill ha. Det går inte lika stora mängder som när det är lägre priser, men vi säljer”, säger Sofia Leden är butiksansvarig på Fiskhuset i Torslanda till GT.

Läs mer: Trevligaste krogarna i norra Bohuslän