Dagens PS

Passion för pinot noir: Tareq Taylor om nya vinet

Tareq Taylor
Det finns inga genvägar till en perfekt pinot noir. Här berättar kocken Tareq Taylor om det senaste tillskottet i vinportföljen. (Foto: Karina Ljungdahl )
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023

Det finns inga genvägar till en riktigt bra pinot noir. Här berättar kocken och vinmakaren Tareq Taylor om sitt senaste hjärteprojekt från franska languedoc.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bråda tider för hela Sveriges tv-kock och glädjespridare Tareq Taylor.

Utöver sin till synes outsinliga passion för matlagning, arbetar han intensivt med kokböcker och egna produkter. Däribland färdigrätterna “Maten är klar” och premiummärket “One Pan”. 

Och så vinet förstås. Ett hjärteprojekt som vuxit sig starkare med åren och genererat i både krispig riesling och sprudlande crémant, och nu senast en pinot noir. 

Go to-viner

Att valet föll på just dessa druvor och viner är knappast någon slump.

“När vi började tala om vilka viner som jag skulle få ta fram för snart två år sedan, så sade jag direkt att det måste bli riesling, en champagne eller crémant, och en pinot noir. Det är mina go to-viner”, säger Tareq Taylor.

Skälen till det är flera.

“Jag tycker att riesling är jättespännande, den är så terroir-bunden och har så olika karaktär beroende på var den kommer ifrån, och hur pass ung den är. Jag älskar champagne och tycker att crémant är precis lika fantastiskt. Det är alltid spännande och en fantastisk måltidsdryck”, säger han.

ANNONS
Tareq Taylor

Tareq Taylor framför sin vinserie. Från vänster riesling, crémant och nytillskottet pinot noir. (Foto: Karina Ljungdahl )

ANNONS

Senaste nytt

Många kvaliteter

Och pinot noir?

”Det är precis som med riesling för mig. Den är också extremt terroir-bunden. Ibland får man en otroligt lätt pinot noir, och andra gånger en käftsmäll. Den har så otroligt mycket kvaliteter”, säger Tareq.

När han tillsammans med Henkell Freixenet fick möjlighet att ta fram en egen pinot noir var det följaktligen liknande egenskaper och smaksensationer han eftersökte, vilket förde honom till foten av pyreneerna och ett vinhus i franska languedoc.

Engagerad i tillverkningsprocessen

Med siktet inställt på att skapa en perfekt pinot noir var förutsättningarna för projektet glasklara.

”När det gäller vin, så har jag hela tiden sagt att jag inte sätter mitt namn på ett färdigt vin. Vi ska göra vinet, och det ska först och främst passa det kök som vi har i Sverige och i Norden”, säger Tareq bestämt.

ANNONS

En determination som i det här fallet inneburit att Tareq varit djupt engagerad under hela tillverkningsprocessen, från druva till flaska, och tillsammans med vinmakaren i Frankrike smakat och blandat sig fram.

Ett digert arbete som knappast lämnat något åt slumpen och resulterat i “Tareq Taylor Pinot Noir Cuvée 1.3.6”, där ettan står för att det är hans första pinot noir, trean syftar till den tredje batchen, medan sexan symboliserar den sjätte blenden.

Det finns som sagt inga genvägar till en perfekt pinot noir.

Så vad ska vi äta till?

”Det här vinet fungerar utmärkt till grill. Det passar också mat som har bra örtighet, där det finns lite syra och fett, för då växer vinet fantastiskt fint. Första gången jag drack det åt jag faktiskt en vegetarisk pizza till, och det var match made in heaven”, säger Tareq Taylor.

Tareq Taylor

(Foto: Systembolaget)

Tareq Taylor Pinot Noir Cuvée 1.3.6, 2022

Ursprung: Frankrike

ANNONS

Artikelnummer: 52478

Pris: 139 kronor

Karaktär: Med en druvsammansättning på 100% pinot noir är det här ett vin med djup smak, som kittlar smaklökarna med såväl röda bär som örtiga och peppriga toner.

Egenskaper som gör det till en utmärkt kamrat till örtiga, grillade anrättningar på fisk eller fågel. Även en perfect match till röda bär som hallon och jordgubbar, en krämig ost som brillat savarin, eller varför inte som Tareq Taylor föreslår en vegetarisk pizza?

Tareq Taylor

Gör: Kock, vinmakare och tv-inspiratör. 

Aktuell med: Det nya vinet Tareq Taylor Pinot Noir Cuvée 1.3.6. Diverse matrelaterade projekt. Nytt reseprogram på SVT med Carina Bergfeldt till hösten.

Om jag varit ett vin: ”Jag hade ju önskat att jag kunde ju kunde vara en riktigt rolig champagne, men jag tror att jag kanske hade varit mer bångstyrig, lite omogen och ibland kul.”

Mat och vin: ”Jag har ingen sommelierutbildning. Däremot jag kombinerat mat och dryck i hela mitt vuxna liv. Jag kanske inte kan rabbla regioner, druvor och producenter på löpande band, men jag kan känna igen vad ett bra vin är, och vad det passar till.”

 

Vill du läsa mer om spännande profiler som Tarek Taylor ? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

ANNONS

Vin i stället för trädgård – Tareq Taylor lämnar tv

Tareq Taylors senaste satsning – franskt bubbel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS