De globala matpriserna sjunker kraftigt, rapporterar FN. Det ger hopp om att en svältkatastrof kan undvikas – och att inflationen kan sjunka.

ANNONS

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) Food price index som publicerades under fredagen visar en kraftig nedgång i matpriserna globalt. Nedgången är den skarpaste sedan 2008 och har pågått i fyra månader.

Mest dyker priserna på vete, där världspriset sjönk med 14,5 procent under juli. Även andra spannmål, socker och vegetabiliska oljor sjunker i pris.

TT (länk till Göteborgs Posten) härleder det delvis till att avtal nåtts mellan Ryssland, Turkiet, FN och Ukraina om att tillåta livsmedelstransporter från ukrainska hamnar i Svarta havet. Under fredagen kom nyheter om att ytterligare tre fraktfartyg lämnat ukrainska hamnar med 58 000 ton majs.

”Nedgången i råvarupriserna på livsmedel från mycket höga nivåer är välkommen, särskilt sett ur en synpunkt om tillgång till livsmedel”, säger FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations chefsekonom Maximo Torero. 

De globala matpriserna är dock fortfarande 13 procent högre än under samma period förra året.

”Höga gödselpriser kan påverka framtida produktionsmöjligheter och böndernas försörjning, den dystra utsikten för den globala ekonomin, och valutarörelserna – alla utgör allvarliga påfrestningar för den globala livsmedelsförsörjningen”, säger  Maximo Torero.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Global matbrist hotar – flera länder förbjuder export [Dagens PS]

Läs även: Matkrisen kan bli dödligare än COVID-19 [Dagens PS]