Det italienska jordbruksdepartementet har slutligen godkänt produktionen av rosé Prosecco. De första flaskorna kan nå oss så tidigt som i januari nästa år.

Nyligen kom beskedet att producenter av Prosecco även får framställa en rosé under utökade DOC (Denominazione di Origine Controllata) bestämmelser, efter att ha dragits i långbänk under flera år.

Beskedet har tagits emot med tacksamhet av vinproducenterna – försäljningen av Prosecco har de senaste månaderna minskat på grund av coronapandemin. Enligt Prosecco-konsortiets uppskattningar kan produktionen av rosé Prosecco nå upp till 30 miljoner flaskor om året – ett välkommet tillskott.

ANNONS
ANNONS

Årgångsbetecknat enligt nya regler

De nya reglerna ställer höga krav på producenterna. Prosecco DOC Rosé får enbart framställas av druvsorterna 85-90% Glera och 10-15% Pinot Noir. Skördeuttaget får inte överstiga 18 ton/ha för Glera och 13,5 ton/ha för Pinot Noir. Bubblet får endast framställas i två stilar, Brut Nature eller Extra Dry.

Vidare måste vinet framställas med Martinotti/Charmat-metoden och vara årgångsbetecknat, där ordet ’Millesimato’ och årtalet framgår av etiketten. Minst 85% av vinet måste vara från den angivna årgången.

Gissningsvis får vi möjlighet att köpa de första flaskorna rosé Prosecco på Systembolaget under våren 2021.