Katastroferna har avlöst varandra under året där klimatförändringarna orsakade förödelse i de flesta vinregionerna. Samtidigt kommer de druvor som klarade sig tillhöra en minnesvärd årgång.

ANNONS

Vare sig det rörde sig om torka, frost eller översvämningar så gjorde sig klimatet påmint att allt inte stod rätt till när det slog ut europeiska vinrankor under året.

I Frankrike drog enorma sommarregn med översvämningar fram från Provence till Champagne och avslutades med skogsbränder i augusti.

Starka överlevare

Skörden blev omkring 30 procent mindre än normalt – resultatet blev enligt det franska livsmedelsverket den minsta vinskörden på 45 år. Men druvorna som överlevde sägs se ”fantastiska” ut, skriver Bloomberg.

I Kalifornien har samtidigt den utdragna torkan lett till att druvorna smakar betydligt mer.

Året blev det torraste på över ett sekel i både Napa och Sonoma, och stressen ledde till färre druvor i regionerna. Vissa vinodlingar fick 80 procent färre druvor än normala år. Samtidigt orsakar torkan också mindre druvor med mer koncentrerade smaker och tanniner.

”Hittills har skörden 2021 varit fantastisk”, säger Matt Crafton på vingården Chateau Montelena och tillägger:

”Folk pratar om intensiva dofter och djup i nivå med 2018.”

ANNONS
ANNONS

Portugal sticker ut

Ändå verkar det som att Portugal sticker ut som en vinnare 2021. De röda druvorna i Dourodalen och Alentejo skördades tidigare än vanligt – där vinerna har bra färg, hög syra och balans, vilket pekar på en årgång som vinälskare kommer lägga på minnet.

Läs även: Svenskarna köper mer alkohol – sprit upp 20 procent [Dagens PS]