Dagens PS

Irland inför hälsovarningar på alkohol – oroar WTO

En ny irländsk lag säger att alla förpackningar som innehåller en alkoholhaltig dryck ska ha en etikett med hälsovarningar
En ny irländsk lag säger att alla förpackningar som innehåller en alkoholhaltig dryck ska ha en etikett med hälsovarningar. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juni 2023Publicerad: 19 juni 2023

På Irland kräver en ny lag att all alkohol ska ha etiketter som varnar om cancer och leversjukdom och dryckesproducenter känner oro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Irland inför världens strängaste hälsovarningar för öl, vin och sprit och länder som producerar dessa drycker oroar sig för att märkningen kommer utgöra ett handelshinder, det rapporterar Bloomberg.

Flera länder oroar sig

Inför Världshandelsorganisationen, WTO:s kommittémöten den här veckan har USA och Mexiko lyft oro över Irlands nya lag.

Även Argentina, Australien, Chile, Kuba och Nya Zeeland har uttryckt reservationer mot den irländska lagen, som antogs förra månaden.

EU-kommissionen gav lagen klartecken, men nio vin- och ölproducerande medlemsländer motsatte sig.

ANNONS

Senaste nytt

Oroar sig för varningarna

Lagen träder i kraft 2026 och säger att risken för leversjukdom, cancer och risken att dricka alkohol under graviditet ska belysas med stora röda bokstäver på etiketter på alla behållare med alkoholhaltiga drycker.

Alkoholproducenter oroar sig för att de ska bli måltavlor på samma sätt som tillverkare av cigaretter, där varningar har utvecklats till grafiska bilder av tobaksrelaterade sjukdomar.

ANNONS

I maj presenterade Kanada ett krav på att varje enskild cigarett ska ha en hälsovarning.

Kommer skapa ett handelshinder

Italiens största jordbrukarförening, Coldiretti, anser att Irlands planerade alkoholvarningar är alarmistiska och att de utgör ett farligt prejudikat.

European Committee of Wine Companies menar att varningarna kommer skapa ett “omotiverat och oproportionerligt handelshinder”, det skriver Bloomberg.

Många omedvetna om hälsoriskerna

Stephen Donnelly, Irlands hälsominister, bryr sig inte om dessa varningar.

“De allra flesta människor är inte medvetna om dessa risker. Om branschen säger, ‘kan ni inte bara vänta lite längre’, är svaret ett blankt nej”, sade han till den nationella TV-kanalen RTÉ, skriver Bloomberg.

Av 48 länder rankades Irland på plats 20 för alkoholkonsumtion när OECD gjorde en mätning baserad på preliminära data från 2021.

ANNONS

Under år 2019 berodde nästan ett av 20 dödsfall på alkohol, och under 2017 orsakade lätta och måttliga nivåer av drickande nästan 23 000 nya cancerfall, detta enligt Irlands hälsodepartement.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Här är länderna med mest liberal syn på alkohol

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS