Biodlare, honungsfantast som Nalle Puh eller bara en matnörd i största allmänhet? I samband med matmanifestationen Terra Madre Nordic på Djurgården i september dukar Honungsbaren upp kvalitetshonung från Nordens alla hörn. 

ANNONS

”Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre.”

Så säger allas vår favoritbjörn Nalle Puh om honung, som inom några veckor kommer att hyllas och testas under Terra Madre Nordic på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Nordiska nyanser av honung

Bakom evenemanget står Svenska Bin och Biodlingsföretagarna, som med Honungsbaren kommer att duka upp en en unik samling honung.

Ett ypperligt tillfälle för alla hobby-odlare och honungsälskare att smaka på honung från Sveriges egna tillverkare såväl som våra nordiska grannländer Finland, Norge och Danmark.

”Precis som med vin”

På plats är också Viktoria Bassani, sommelier och biodlare, som just nu arbetar med ett sensorikprojekt kring honung och kommer att bedöma de olika smakerna.

”Det ska bli spännande att se vilka skillnader det kan finnas mellan de olika produkterna. Honung fångar ju verkligen smaken av en plats. Precis som med vin så är det en hel rad olika faktorer som påverkar slutprodukten”, säger hon.

Hit hör faktorer som säsong, väder och blomning, som alla påverkar den slutgiltiga produkten och gör den unik i sitt slag.

ANNONS
ANNONS

Utöver spännande smaker och en dignande buffé av honung kommer även priset till Sveriges Bästa Honungsbutik att delas ut under evenemanget som går av stapeln den 1-3 september vid vid Stora Skuggan på Djurgården i Stockholm.

Honungsbaren är en del av Terra Madre Nordic och arrangeras av Slow Food Norden och Eldrimner och samlar producenter och konsumenter med ett gemensamt intresse för hållbar matproduktion, konsumtion och matkultur. Mer om evenemanget kan du läsa här!

Läs även: Renkött hetare än någonsin [Dagens PS]